ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Σχέδιο στήριξης μόνο για ευάλωτους με επιδότηση της διαφοράς στη δόση των δανείων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Σχέδιο στήριξης μόνο για ευάλωτους με επιδότηση της διαφοράς στη δόση των δανείων
Στον SSM θα αποστείλουν οι τράπεζες την πρόταση προς έγκριση. Σε δύο εβδομάδες νέο ραντεβού τραπεζών – Υπουργού Οικονομικών. Διακριτά και ανεξάρτητα θα κινηθούν οι τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων το προσεχές διάστημα. Εξωδικαστικός και προμήθειες στο τραπέζι της συνάντησης. Όχι στα μπόνους για το 2022.

Σε στήριξη μόνο των ευάλωτων δανειοληπτών, με ένα σχέδιο τύπου «Γέφυρα» το οποίο θα χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά οι τράπεζες, κατέληξε η σημερινή συνάντηση των τραπεζιτών με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη συνάντηση που συγκάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων, Μιχάλης Αργυρού.

Η λύση που προκρίνουν οι δύο πλευρές για να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, προβλέπει την επιδότηση από τις τράπεζες της διαφοράς στη μηνιαία δόση που έχει προκύψει από τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της στήριξης των δανειοληπτών στην Ισπανία, το κράτος έχει μηδενική συμμετοχή.

Πάντως, το σχέδιο στήριξης πρέπει να λάβει τη έγκριση του SSM, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των δανειακών χαρτοφυλακίων και η κεφαλαιακή σταθερότητα των τραπεζών. Σημειώνεται ότι στο κείμενο που θα ετοιμάσουν οι τράπεζες και θα αποστείλουν στον SSM θα προβλέπονται οι επιμέρους λεπτομέρειες της εφαρμογής της επιδότησης, που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Για παράδειγμα, εάν η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ή ενιαία για όλους τους ωφελούμενους δανειολήπτες.

Μετά την απάντηση του SSM θα υπάρξει και νέο ραντεβού των τραπεζιτών με τον Υπουργό Οικονομικών σε περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως έγραψε το insider.gr, στη συνάντηση με τον Χ. Σταϊκούρα που είχε προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα, αλλά έγινε νωρίτερα, οι τράπεζες θα πρότειναν τη στήριξη μόνο των ευάλωτων δανειοληπτών, δηλαδή μία περίμετρο 20.000 – 30.000 δανείων. Τα «συμβατά» με τους εποπτικούς κανόνες μέτρα που θα πρότειναν οι τράπεζες – αν και πάλι, όχι χωρίς παρενέργειες – θα ήταν η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και η μείωση επιτοκίου για τους ευάλωτους.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες συζητήθηκαν:

  1. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  2. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  3. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  4. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν της συστηματικής, κοινής προσπάθειας, μέχρι στιγμής, έχουν επιτευχθεί:

  1. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
  2. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  3. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aύξηση κατώτατου μισθού: Διαχέεται στο σύνολο των μισθωτών - Πώς θα συμβεί

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η εστίαση – Η σκληρή καθημερινότητα και οι φόβοι για «λουκέτα»

Καμπανάκι ακρίβειας σε τρόφιμα, λιανεμπόριο, βιομηχανία - Κρίσιμη η στήριξη στο ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider