Φον ντερ Λάιεν: Προς προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: Προς προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Στην προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας κατευθύνεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία «στροφή» που προκάλεσε θετικές αντιδράσεις.

«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος δείκτης τιμών, που θα μπορεί να αντικαταστήσει το TTF (σ.σ. τον δείκτη του ολλανδικού hub), είχε παρουσιαστεί από την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η Λάιεν σημείωσε πως με επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη, θα διευκρινίσει ότι η Ένωση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών για την ενέργεια.

«Ένα τέτοιο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Και είναι μια προσωρινή λύση για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός» τόνισε, προσθέτοντας πως πλέον το LNG έχει πιο ενεργό ρόλο μετά και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τη μείωση των ρωσικών ροών και των δυτικών κυρώσεων.

«Πρέπει να περιορίσουμε αυτόν τον πληθωριστικό αντίκτυπο του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη» πρόσθεσε εξηγώντας ότι αυτό το ανώτατο όριο θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μειώσαμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 10%. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά είναι ένα σημαντικό γεγονός. Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο 7,5%. Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω το RePowerEU με πρόσθετη, κοινή χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις» έσπευσε να συμπληρώσει.

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

Τον τόνο βέβαια έδωσε ήδη από χτες η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον, δηλώνοντας πως εξετάζει σενάρια για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς και ένα προσωρινό «ευέλικτο» όριο τα συμβόλαια του αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας (TTF).

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σίσμον ανέφερε πως «μια επιλογή θα ήταν ένας ευέλικτος περιορισμός των τιμών στα συμβόλαια TTF, με ένα τρόπο που θα μπορούσε να διασφαλίσει τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα του υγροποιημένου αερίου (LNG)», όπως μετέδωσε το Reuters.

Ακόμα, η Σίμσον είπε πως η ΕΕ έχει αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο για να «βγάλει» τον ερχόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που υπάρξουν ήπιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Το παράδειγμα της Ιβηρικής

Η Σίμσον πρόσθεσε πως η ΕΕ μπορεί να πάρει μαθήματα από τον μηχανισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρότι το σχέδιο δεν είναι κατάλληλο για άμεση εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη.

«Μπορούμε σίγουρα να μάθουμε από την εμπειρία τους. Τα μέτρα δεν είναι αυτομάτως κατάλληλα για (όλη) την Ευρώπη», δήλωσε η Σίμσον. Εξήγησε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, οι δύο χώρες της Ιβηρικής διαθέτουν πολυάριθμους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και η επίτροπος Σίμσον δήλωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αμετάβλητη η λιανική τιμή τον Σεπτέμβριο παρά τις αυξημένες χρεώσεις των προμηθευτών

Στο ίδιο «τραπέζι» Γερμανία με την ομάδα των 4 χωρών για το πλαφόν στο αέριο – Πώς προσέρχεται η Ελλάδα

Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η πολιτική που θα χαράξει ο ΟΠΕΚ+

gazzetta
gazzetta reader insider insider