ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - Κρίσιμες ομιλίες σήμερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - Κρίσιμες ομιλίες σήμερα
Τα βλέμματα στρέφονται στις ομιλίες αξιωματούχων της ΕΚΤ που θα δείξουν τον δρόμο για τις επόμενες κινήσεις τον Οκτώβριο.

Μεγάλη ημέρα για την ΕΚΤ, καθώς 13 από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα έχουν ομιλίες σε εκδηλώσεις από το Άμστερνταμ μέχρι το Βίλνιους, σήμερα, Πέμπτη, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στην νέα, επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της, με στόχο τον κατευνασμό των πληθωριστικών πιέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιλέξει μια «μεγάλη» αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάρτινς Καζάκς, χωρίς να αποκλείει πως οι επόμενες αυξήσεις θα είναι μικρότερες.

Ο Λιθουανός ομόλογός του, Γκεντιμίνας Σίμκους, δήλωσε επίσης ότι είναι υπέρ μίας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα, ενώ ο Mάριο Σεντένο από την Πορτογαλία ζήτησε μια «μετρημένη και ισορροπημένη» προσέγγιση.

Οι σημερινές ομιλίες αξιωματούχων της ΕΚΤ αναμένεται να ρίξουν φως στις επόμενες κινήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και η ήπειρος φλερτάρει με τα πρόθυρα ύφεσης, με τους επενδυτές να αγωνιούν για το πόσο θα κορυφωθεί ο τρέχων κύκλος επιτοκίων και πότε τα τρισεκατομμύρια ευρώ των ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων μπορεί να αρχίσουν να συρρικνώνονται.

Ο Μάριο Σεντένο, προειδοποίησε ότι η υπερβολική άνοδος των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού ίσως να εξασθενήσει την οικονομία, ενώ διανύουμε «μια πορεία προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και αυτό είναι το σημαντικό αυτή τη στιγμή» και ο,τιδήποτε άλλο ίσως έχει αποσταθεροποιητικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σίμκους επεσήμανε πως τείνει προς την αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα τον επόμενο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει σε ιστορικό υψηλό.

Ο Καζάκς, σημείωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης όταν θα καθορίσει την πολιτική της τον Οκτώβριο, ωστόσο στη συνέχεια, εάν υπάρξουν αυξήσεις θα είναι προφανώς μικρότερες.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, μπορούμε ακόμα να κάνουμε μεγάλα βήματα και το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ακόμα μεγάλο, επειδή απέχουμε ακόμη πολύ από τα ποσοστά που συνάδουν με τον πληθωρισμό στο 2%. Θα ήμουν υπέρ της αύξησης 75 μ.β, ας κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα και ας αυξήσουμε τα επιτόκια πιο γρήγορα» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο κι όχι γκρίζο -Όποιος τα παραβιάζει, τιμωρείται

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider