Οικονομία | Ελλάδα

Σκυλακάκης: Για μας ο πολιτικός κύκλος είναι σημαντικός, αλλά είναι πιο σημαντικό να κάνουμε τη δουλειά μας

Δήμητρα Καδδά

Τη βεβαιότητα πως το μεταρρυθμιστικό έργο δεν θα επηρεαστεί από τις εκλογές, μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εγκριθεί  επενδυτικά σχέδια για δάνεια 4 δισ. ευρώ μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προεγκριθεί επενδύσεις αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες στην υλοποίηση του Σχεδίου λόγω της αναθεώρησης που θα πρέπει να γίνει όταν ολοκληρωθούν τα νομικά κείμενα της Κομισιόν (σ.σ. που εκκρεμούν), ώστε να ενταχθεί στο Σχέδιο και ως άξονας το REPowerEU.

Σε ερώτημα για το αν η συζήτηση που υπάρχει περί κινδύνου για εκλογές προκαλέσει προβλήματα υλοποίησης, απάντησε πως ο κίνδυνος των εκλογών είναι μακριά «όπως ακούσατε όλοι από τον Πρωθυπουργό» και «κάποια στιγμή βέβαια θα έχουμε εκλογές, αλλά θα έχουμε εκλογές όταν είναι η ώρα τους». Επίσης, επισήμανε πως «για μας ο πολιτικός κύκλος είναι σημαντικός, αλλά είναι πιο σημαντικό να κάνουμε τη δουλειά μας, είναι μία δύσκολη περίοδος όσον αφορά στην υλοποίηση, περιλαμβάνουμε στην υλοποίησή μας νέες μεταρρυθμίσεις», τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τα κίνητρα για καλύτερη απόδοση των δημοσίων λειτουργών.

«Στο μυαλό μου οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται είναι πολύ πιο σημαντικές μακροοικονομικά από τα χρήματα που θα εκταμιευτούν και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Σχέδιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν υπάρξουν αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε», σχολίασε, σημειώνοντας πως και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και επενδύσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι πιο σημαντικό από ποτέ λόγω του πληθωρισμού που προκαλεί ο πόλεμος. «Eισάγουμε φυσικό αέριο λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά εισάγουμε και τούτο γίνεται με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα. Είναι ένα βάρος για τον προϋπολογισμό να καλύπτουμε μέρος του επιπλέον κόστους που προκαλούν αυτές οι υψηλές τιμές», σημείωσε.

Αρχίζει η απορρόφηση

Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι το μαξιλάρι ανάπτυξης για αυτή τη δύσκολη περίοδο, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης. Είπε πως πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα στη φάση υλοποίησης, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις για το ποσοστό απορρόφησης τις επόμενες μέρες. Επίσης, για το σκέλος που σχετίζεται με δάνεια, δήλωσε πως πηγαίνει πολύ γρήγορα. Πάνω από 2 δισ. ευρώ προεγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων για δάνεια έχουν ήδη γίνει από στις Τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά, «και πιστεύω ότι ως το τέλος του έτους θα διπλασιαστεί το εν λόγω ποσό».

Είναι πολύ σημαντικό το Σχέδιο Ανάκαμψης να προχωρήσει, οι μεταρρυθμίσεις να ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας, είπε. Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές με το REPowerEU γιατί «δεν έχουμε δει ακόμα την τελική νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα αποτελέσει μέρος της αναθεώρησης του Σχεδίου φέτος» τόνισε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μία αναθεώρηση που χρειάζεται να γίνει γιατί εξαιτίας της υψηλότερης ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο προϋπολογισμός του Σχεδίου κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι υψηλότερος ο πληθωρισμός και αλλάζει το κόστος κατασκευής πολλών έργων και, βεβαίως, πρέπει να περιληφθεί το REPowerEU.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες», είπε. Μίλησε για δουλειά που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία μέχρι τώρα, είμαστε από τις πρώτες χώρες που υλοποιούμε το Σχέδιο, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την αγαστή συνεργασία. «Θέλουμε να αναπτύξουμε πλήρως το Σχέδιο και η προσπάθειά μας είναι να αλλάξουμε τους στόχους και τα ορόσημα όσο λιγότερο γίνεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης. Δεν θέλουμε να έχουμε μεγάλες αλλαγές, αλλά μόνο αμελητέες» είπε.

Όσον αφορά στους στόχους, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «είναι μία δύσκολη άσκηση εξαιτίας των αλλαγών συνθηκών που όλοι βιώνουμε και ίσως αλλάξουν και επιπλέον» οι συνθήκες, «δεν ξέρουμε πόσο». Αλλά πρόσθεσε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα καταγράφει απορρόφηση των κονδυλίων του τους επόμενους μήνες όπως έγινε και τον Ιούνιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: