Οικονομία | Ελλάδα

Κοστέλο: Η Ελλάδα περιμένει έως 4 εκταμιεύσεις τον επόμενο χρόνο από την ΕΕ

Δήμητρα Καδδά

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και τα ορόσημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και να μην υπάρξει κάποια καθυστέρηση λόγω των εκλογών, επεσήμανε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας από το συνέδριο του Economist.

Σε ερώτημα στο ίδιο πάνελ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, για την πιθανή επίπτωση του εκλογικού κύκλου, απάντησε ότι «χαίρομαι πολύ» με την αναφορά του κ. Σκυλακάκη για εκλογές όταν «είναι η ώρα τους» και για σταθερή υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Όπως είπε, «σε προεκλογική περίοδο η Ελλάδα έκανε το λάθος αυτό στο παρελθόν να σταματάει το έργο» και «είναι πολύ σημαντικό και σε προεκλογική περίοδο το έργο να συνεχιστεί».

Εξήγησε πως «βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα περάσει μία δύσκολη οικονομική κατάσταση», αλλά «υπάρχει η πιθανότητα να λάβει πόρους της ΕΕ μέσα από 3-4 διαδοχικές δόσεις τον επόμενο ένα χρόνο, τους οποίους υπολόγισε σε περίπου 4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάρει αυτά τα χρήματα και αυτό θα εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και προς τους επενδυτές».

Για το άμεσο μέλλον εξήγησε ότι αναμένεται να γίνει ένα αίτημα τον Σεπτέμβριο και ένα τον Δεκέμβριο, αλλά και πως η ώθηση που θα δοθεί λόγω του σχεδίου ανάκαμψης στη χώρα φέτος είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή, άλλα έκανε και σαφές ότι προς το παρόν η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ο κ. Κοστέλο επισήμανε ότι η χρηματοδότηση σταματά στο τέλος του 2026. «Αν λοιπόν οι επενδύσεις δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τότε, η ροή των χρημάτων θα σταματήσει. Και δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης, γιατί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση και των 27 κρατών μελών και έγκριση από κάποια κοινοβούλια και ρεαλιστικά αυτό δεν θα συμβεί». Γι' αυτό σύστησε σταθερή υλοποίηση και αποφυγή προβλημάτων, λέγοντας πως «είναι το μήνυμα που μεταφέρει»  και τονίζοντας πως μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές στα πλάνα, αλλά μόνο αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στο σχέδιο ανάκαμψης και έχει καταβληθεί ήδη 1 δόση, ενώ προανήγγειλε νέο αίτημα το Σεπτέμβριο για εκταμίευση επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της Ελλάδας είναι καλά δομημένο, τόνισε, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ταχύτητα υλοποίησης. Αν τούτη συνδυαστεί με την πολιτική υποστήριξη για τη σωστή λειτουργία της διοίκησης, «αυτή είναι μία συνταγή επιτυχίας», επισήμανε. «Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις», είπε. Αλλά «σε ένα τέτοιο χρηματοοικονομικό background αν θέλετε που στην περίπτωση της Ελλάδος σημαίνει υψηλό χρέος και έκθεση στην ατμόσφαιρα που επικρατεί στις αγορές βλέπουμε ότι η Ελλάδα ικανοποιεί τις προθεσμίες για τα διάφορα στάδια προκειμένου να ζητά τις εκταμιεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε. 

Ο κ. Κοστέλο είπε πως για το δεύτερο αίτημα που θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, «υπάρχουν κάποια ζητήματα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», άλλα επισήμανε ότι «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους για να δείξουμε ότι το εργαλείο λειτουργεί». Μίλησε για μία ακόμα καταβολή 3,5 δισ. που μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους, «οπότε αν η Ελλάδα ικανοποιήσει αυτές οι προθεσμίες και υπάρχει σταθερή ροή των χρημάτων από την Ευρώπη αυτό θα είναι και ένα καλό μήνυμα και προς τις αγορές».

Γενικά, δήλωσε ότι το σχέδιο ανάκαμψης σημαίνει πολλά για την ευρωζώνη και για την ΕΕ και είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο και για τη νέα αυτή κρίση. Τα κονδύλια φέτος συμβάλλουν σε 0,5% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ, σε επίπεδο ευρωζώνης, ανέφερε και το νούμερο αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για την Ελλάδα και μπορεί να φτάνει φέτος σε 1% επιπλέον ανάπτυξη, συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι αυτό το ποσό θα επιταχυνθεί στο μέλλον.

Τέλος, ανέφερε ότι χώρες του νότου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα πρωτοπορούν και είναι οι χώρες του Νότου που έχουν τις μεγαλύτερες κατανομές πόρων και τη μεγαλύτερη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: