Καθ' οδόν πάγιες δαπάνες και πιστωτικό Επιστρεπτέας – Τα νέα μέτρα για την πληρωμή οφειλών σε εφορία και Ταμεία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθ' οδόν πάγιες δαπάνες και πιστωτικό Επιστρεπτέας – Τα νέα μέτρα για την πληρωμή οφειλών σε εφορία και Ταμεία
Δρομολογούνται οι εφαρμοστικές αποφάσεις για το νέο κύκλο μέτρων που θα λειτουργούν με τη μορφή του πιστωτικού για νέες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Πώς θα λειτουργήσουν. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Οριστικοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφαρμοστικές διατάξεις για δύο μέτρα στήριξης που έχουν μεν αποφασιστεί εδώ και καιρό, αλλά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Έως την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να έρθουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την κάλυψη παγίων δαπανών ζημιογόνων εταιρειών με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%. Λίγο αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσει και ο έμμεσος δανεισμός από το κράτος όσων μετείχαν στους τρεις πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο δράσεων είναι πως δεν μοιράζουν «χρήμα», αλλά δίνουν πιστωτικά. Με αυτά θα μπορούν να καλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι τη δαπάνη αποπληρωμής νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Έτσι θα αυξάνεται στην πράξη η ρευστότητά τους.

Ουσιαστικά η χρηματοδότηση θα συνδέεται με τα νέα εκκαθαριστικά. Θα αφορά οφειλές που θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα εξετάζεται η παράταση της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Μάιο σε όσες εταιρείες έχουν περιορισμούς. Γενικά τα μέτρα στήριξης από εδώ και πέρα θα ανακοινώνονται με πολύ πιο μεγάλη φειδώ και ανάλογα με το πώς ανοίγει η αγορά από την Πανδημία, επιστρέφοντας στην κανονικότητα. Τα μέτρα αυτά θα στηρίξουν την μετάβαση μαζί με τις επιδοτήσεις από ο ΕΣΠΑ, αλλά και νέες παρεμβάσεις όπως αυτή της ΕΤΕπ.

Πάγιες δαπάνες

Το μέτρο των παγίων δαπανών προβλέπεται το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ. Ορίζει πώς καλύπτονται επιχειρήσεις με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% οι οποίες παραμένουν ζημιογόνες ακόμα και αν προσμετρηθούν όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει σε 2 φάσεις: πρώτα για την υποβολή αιτήματος ενδιαφέροντος, ούτως ώστε να γίνει και αποτίμηση των μέτρων στήριξης και το κατά πόσο θα είναι οι επιλέξιμες οι εταιρείες και σε δεύτερη φάση για τη χορήγηση του ποσού. Ανάλογα και με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν.

Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα (που αποτυπώνονται στο Ε3). Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας (σ.σ. η ΕΕ επιτρέπει την κάλυψη ενισχύσεων του 2021 αλλά προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί το εν λόγω σκέλος).

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος. Θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Επίσης θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης: έως το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και έως το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα αλλά γενικά η ενίσχυση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019.

Αρχικά το μέτρο είχε σχεδιασθεί ούτως ώστε να στοχεύει σε μεγάλες εταιρείες που απασχολούν 20 -50 άτομα και οι οποίες αν δεχόταν ισχυρούς τριγμούς ήταν πολύ πιο εύκολο να προβούν σε απολύσεις από ότι μία μικρή εταιρεία. Πάντως δεκτές θα είναι εταιρείες και με 1 εργαζόμενο αλλά και με εποχικό προσωπικό. Μένει να φανεί αν θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του που αρχικά είχε οριστεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα 1, 2 και 3 όσοι μετείχαν και δικαιούνται να μετατρέψουν σε επιδότηση το 50% του ποσού, έχουν το δικαίωμα να ανάβουν προκαταβολικά ως έμμεσο δάνειο το 35% του ποσού. Και πάλι θα το λάβουν ως πιστωτικό για την κάλυψη των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που θα προκύψουν από τον Ιούνιο και έως το τέλος του έτους.

Αφορά σε επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% (και έτσι δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3). Ουσιαστικά το μέτρο αφορά σε λίγους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που έχουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Υπολογιζόταν σε 25.000 - 30.000 κατά τις ανακοινώσεις του μέτρου.

Θα πρέπει να έχουν κατά νου πως από το 2022, όταν λήξει δηλαδή η περίοδος χάριτος της Επιστρεπτέας, θα πρέπει να πληρώσουν το 100% του ποσού (σ.σ. αφού θα έχουν λάβει προκαταβολικά το σκέλος της επιδότησης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider