Societe Generale: Το μεγάλο όφελος της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το μέγεθος των πρώτων εκταμιεύσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Societe Generale: Το μεγάλο όφελος της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το μέγεθος των πρώτων εκταμιεύσεων
Τον υψηλότερο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή αναμένεται να έχει η ελληνική οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όπως εκτιμά η Societe Generale, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για το βασικό «όπλο» της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Τον υψηλότερο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή αναμένεται να έχει η ελληνική οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όπως εκτιμά η Societe Generale, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για το βασικό «όπλο» της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (με βάση το κεϋνσιανό υπόδειγμα, εισαγωγές, ποσοστό αποταμίευσης και φορολογικός συντελεστής) για την Ελλάδα φτάνει κοντά στο 1x, όταν στην Ευρωζώνη υπολογίζεται κοντά στο 0,7x. Όπως επισημαίνει ο Yvan Mamalet επικεφαλής οικονομολόγος της «SocGen» για την Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία θα επηρεαστούν θετικότερα από την εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ενώ αντίστοιχα ο πολλαπλασιαστής στη Γερμανία και την Ολλανδία θα φτάσει κοντά στο 0,5x.

insider

Επιπλέον, ο αντίκτυπος των δημόσιων επενδύσεων είναι υψηλότερος από τη δημόσια κατανάλωση, ιδίως μακροπρόθεσμα, δεδομένης της προστιθέμενης αξίας των πλεονεκτημάτων από την πλευρά της προσφοράς (δηλαδή αύξηση της παραγωγικότητας) Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό το πως χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια του Ταμείο για δημοσιονομικές δαπάνες ή επενδύσεις. Επιπλέον, εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των εθνικών πόρων ή των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων (χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη προχωρήσει και θα είχαν χρηματοδοτηθεί διαφορετικά), ο οικονομικός αντίκτυπος του θα μπορούσε να μειωθεί.

Από την άλλη, στο βασικό του σενάριο ο γαλλικός οίκος αναμένει έγκριση έως τα τέλη του β' τριμήνου, καθώς πολλές χώρες βρίσκονται σε φάση πολιτικής μετάβασης, όπως η Ολλανδία, ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στην Πολωνία, καθώς η κυβέρνηση είναι πολυσυνθετική και ένα εκ των κομμάτων απειλεί με καταψήφιση.

insider

Εκταμιεύσεις: Έως 60 δισ. ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη τον Δεκέμβριο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν το 13% του ποσού που διατίθεται σε έργα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, (το κύριο εργαλείο του NGEU ύψους 672,5 δισ. ευρώ) το 2021. Αυτό θα σήμαινε εκταμιεύσεις κατ 'ανώτατο όριο 87 δισ. ευρώ αυτή τη χρονιά. Ωστόσο, ενώ για το ποσό των επιχορηγήσεων θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση, το ποσό των δανείων που ζητήθηκε αρχικά είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύ μικρότερο από το συνολικό κονδύλι (για τα δάνεια μπορεί να υπάρξει ζήτηση έως τα τέλη του 2023). Επιπλέον, οι χώρες ενδέχεται επίσης να λάβουν έως και 13% άλλων επιχορηγήσεων (ReactEU, κτλ) το 2021. Συνολικά, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν έως και 60 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή μια δημοσιονομική ώθηση ύψους 0,4% του ΑΕΠ .

Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σταδιακά και σε διάστημα έξι ετών, με αιχμή το 2023 - 2024. Επιπλέον, η ταχύτητα εκτέλεσης εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι η Societe Generale αναμένει ότι θα δαπανηθεί μόνο το 40% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2023.

«Ένα σημαντικό ποσό» όπως απαντά ο γαλλικός οίκος. Αν και η ευρωπαϊκή απάντηση είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ, η συνολική δημοσιονομική στήριξη για το 2020 και το 2021 θα φτάσει σχεδόν στο 17,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η δημοσιονομική στήριξη ανέρχεται σε περίπου 15% του ΑΕΠ στη Γαλλία, 18% στην Ισπανία και 19,3% στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider