Στην τελική ευθεία από την Πέμπτη τα έργα του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ.

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία από την Πέμπτη τα έργα του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ.
Αρχίζει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων ανά υπουργείο με τους θεσμούς. Τα ραντεβού με στόχο την οριστικοποίηση της “λίστας” και την προέγκριση έργων. Από Τετάρτη τα μαζικά ραντεβού τεχνικών κλιμακίων με θεσμούς για την 9η αξιολόγηση, στις 26-27/1 οι επαφές “κορυφής”.
Η αγωνία για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για το -πιο δύσκολο από αυτό που αναμεμόταν- πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν συνδέεται μόνο με τα μέτρα στήριξης. Συνδέεται, όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης και με την ανάγκη τόνωσης της επενδυτικής προσπάθειας.
Και στα δύο πεδία ξεκινούν διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Σε 2 παράλληλες και ανεξάρτητες μεταξύ τους διαδικασίες:
* Για την ενισχυμένη εποπτεία που επηρρεάζει (παρά τη ρήτρα διαφυγής) τα περιθώρια της χώρας για μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα από την πανδημία, αλλά και την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και
* Για το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με μεγάλο στοίχημα την προέγκριση και την άμεση χρηματοδότηση έργων όπως ένα ακόμη “Εξοικονομώ”, ώστε για να τονωθεί η αγορά.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την Ενισχυμένη Εποπτεία

Το πρώτο πλαίσιο διαβουλεύσεων συνδέεται με την 9η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Η προεργασία ξεκίνησε από τη Δευτέρα αλλά από αύριο και έως τα μέσα της προσεχούς εβδομάδες έχουν δομηθεί διαδοχικές τηλε-επαφές σε τεχνικό επίπεδο.
Θα γίνει ο απολογισμός των τελευταίων 3 μηνών σε όλα τα επίπεδα και για την αποτίμηση της κατάστασης.
Το ένα βασικό πεδίο είναι το δημοσιονομικό με τον απολογισμό της υγειονονομικής κρίσης στην αγορά, και το άλλο συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως τον Φεβρουάριο που θα ανακοινωθεί το πόρισμα της Κομισιόν. Περιλαμβάνουν από την απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και την λειτουργεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έως την συγκράτηση των κόκκινων δανείων και τα ελληνικά αιτήματα για το νέο “Γέφυρα”.
Τα πολιτικά ζητήματα που θα προκύψουν θα τεθούν σε επίπεδο επικεφαλής στο 2ήμερο επαφών που έχει ορισθεί για τις 26-27 Ιανουαρίου. Η αξιολόγηση δεν συνδέεται με πακέτο δόσεων αλλά έχει ειδική σημασία για τη “εικόνα” της χώρας έναντι των αγορών αλλά και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο 2ο πλαίσιο διαβουλεύσεων: για το πακέτο των 32 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την Πέμπτη γίνεται η επανεκκίνηση των επαφών σε πολιτικό επίπεδο για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του σχεδίου ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Σχεδιάζεται μία ακόμη τηλεδιάσκεψη την άλλη εβδομάδα και τουλάχιστον 3 μέσα στον Φεβρουάριο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.
Και τούτο με στόχο να ολοκλήρωθεί ανά υπουργείο η “λίστα” των έργων που θα περιλαμβάνονται στα 32 δισ. ευρώ και ειδικά στο σκέλος των επιδοτήσεων.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως σκοπεύει να καταθέσει το τελικό ελληνικό Σχέδιο μέσα στον Μάρτιο. Και θέλει να διατηρήσει την ταχεία πορεία διαβουλεύσεων για το περιεχόμενό του ώστε οι πρώτες προκυρύξεις να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες χρηματοδοτούμενες από το ΠΔΕ για να τονώσουν την αγορά.
Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider