Τα μυστικά… της εκρηκτικής ανόδου του Bitcoin και η επόμενη ημέρα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μυστικά… της εκρηκτικής ανόδου του Bitcoin και η επόμενη ημέρα
Η πανδημία του covid-19 και αυτό που ακολούθησε για το Bitcoin δεν είχε το προηγούμενό του κάνοντας τον πλανήτη να ξεχάσει τι είχε προηγηθεί, αφού πριν από τα τέλη του 2020 χτύπησε πάλι το ρεκόρ των 20.000 δολαρίων για να το ξεπεράσει μέσα στις γιορτές και να κλείσει το έτος στα 28.000 δολάρια. Και σήμερα είναι στα 39.700 δολ.!

Η πρόσφατη εκρηκτική άνοδος της «ισοτιμίας» του Bitcoin με το δολάριο θα έχει συνέχεια; Η απάντηση των εμπλεκόμενων στην αγορά του bitcoin επενδυτικών τραπεζών είναι ένα ηχηρό «Ναι», αλλά συνοδεύεται με πολλές… προειδοποιήσεις.

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» στην εκρηκτική αυτή άνοδο;

Η απάντηση δεν κρύβει μυστικά.

Κρύβει μόνο κάποιες απλές αλήθειες για την φύση και τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού «κρυπτονομίσματος», που εξηγούν την περαιτέρω πορεία του, αλλά και τις καθοριστικής σημασίας διαφορές του από τα ηλεκτρονικά νομίσματα, που ετοιμάζουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη.

Δύο λόγια για την μέχρι στιγμής άνοδό του αλλά και τις σπασμωδικές πτώσεις που προηγήθηκαν.

Κάπου εκεί στο 2017 το Bitcoin είχε συναντήσει τον… ουρανό – έτσι τουλάχιστον είχαν πιστέψει πολλοί επενδυτές τότε - αγγίζοντας τα
20.000 δολάρια.

Όμως αυτό που ακολούθησε «έκαψε» πολλούς θαυμαστές του.

Ήταν στα τέλη του 2017, όταν ξαφνικά άρχισε μία πρωτοφανής βίαιη πορεία πτώσης για να προσγειωθεί στα τέλη του 2018 στα 3.200 δολάρια.

Αυτό που ακολούθησε έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι η πτώση που προηγήθηκε ήταν κάτι τυχαίο, αφού εκτινάχθηκε και πάλι σε λίγο χρόνο 14.000 δολάρια. Όμως και πάλι η συνέχεια ήταν μία κόλαση. Αυτό που συνέβει «έκαψε» πολλούς από τους φανατικούς υποστηρικτές του με μία βουτιά στον «πάτο» των 4000 δολαρίων κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2020.

Covid-19, το μεγάλο εφαλτήριο του Bitcoin.

Η πανδημία του covid-19 και αυτό που ακολούθησε για το Bitcoin δεν είχε το προηγούμενό του κάνοντας τον πλανήτη να ξεχάσει τι είχε προηγηθεί, αφού πριν από τα τέλη του 2020 χτύπησε πάλι το ρεκόρ των 20.000 δολαρίων για να το ξεπεράσει μέσα στις γιορτές και να κλείσει το έτος στα 28.000 δολάρια!

Έκτοτε η εκρηκτική άνοδος του Bitcoin ξεπέρασε σε χρόνο ρεκόρ τα 35.000 δολάρια και οι προβλέψεις γι΄ αυτό κάνουν λόγο για τιμές στόχους υπερτριπλάσιους…

Μπορεί να τα φτάσει; Μπορεί να τα ξεπεράσει;

Η απάντηση πλέον βρίσκεται στα ίδια τα χαρακτηριστικά του κρυπτονομίσματος, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες και τα όρια συναλλαγών σ’ αυτό.

Ένα στοιχείο ουσιαστικό της φύσης του Bitcoin είναι η «αλήθεια» ότι από το 2009 που εμφανίσθηκε σαν τέτοιο, προκαλώντας ένα πρωτοφανές σοκ στις αγορές, ξέρουμε - από τον «τρόπο» δημιουργίας του - ότι η ποσότητα μονάδων Bitcoin που μπορεί να παραχθεί μπορεί να φθάσει τα 21 εκατομμύρια μονάδες. Ο αυτόματος τρόπος παραγωγής του έχει ένα όριο.

Δεν υπάρχει κάποια Κεντρική Τράπεζα ή άλλος οργανισμός που να τροφοδοτεί τις αγορές με το «εμπόρευμα» αυτό… Αν υπολογίσει κανείς ότι αυτή την στιγμή «κυκλοφορούν» ήδη 18 εκατομμύρια μονάδες είναι σχετικά εύκολο να καταλάβουμε ότι όσο πλησιάζει το όριο «παραγωγής» του, που σημαίνει ότι θα είναι ολοένα και πιο δυσεύρετο αφού η ζήτηση θα αυξάνεται για ένα ολοένα και μικρότερο διαθέσιμο ποσό μονάδων του κρυπτονομίσματος.

Η πανδημία έκανε αυτή την διαδικασία ακόμα πιο «βίαιη» καθώς όσοι θέλησαν να κάνουν σερφ πάνω στο κύμα της ανόδου του, πουλούσαν άλλα νομίσματα κυρίως δολάριο για να το αγοράσουν από όσους – ολοένα και λιγότερους - το πουλούσαν.

Ένας ανοδικός φαύλος κύκλος που όμως έχει ένα σημείο καμπής, τα 21 εκατομμύρια μονάδες, μετά τα οποία κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η «αγορά» του…

Κι όμως οι Κεντρικές Τράπεζες «φταίνε» για την άνοδό του.

Και σ΄αυτό το σημείο μπαίνει ένα άλλο στοιχείο από την «φύση» του κρυπτονομίσματος.

Σ΄ αυτή την «πραγματικότητα» του κρυπτονομίσματος πρέπει να ιχνηλατίσουμε την δράση των Κεντρικών Τραπεζών για να ερμηνεύσουμε την πρωτοφανή εκτόξευσή του κρυπτονομίσματος μέσα στο 2020.

Από τον Μάρτιο και μετά τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ έχουν τροφοδοτήσει τις αγορές με μία ιστορικά πρωτοφανή σε όγκο ρευστότητα (πάνω από 15 τρισ. δολάρια) η οποία έχει οδηγήσει το ένα τρίτο των ομολόγων, της Ευρωζώνης για παράδειγμα σε αποδόσεις μηδέν ή αρνητικές.

Η Fed αγοράζει κάθε μήνα 80 δισ. δολάρια κρατικό και ιδιωτικό χρέος (ομόλογα)…

Οι αποδόσεις έχουν συμπιεσθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε σημείο που ακόμα και οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν αποδόσεις ακόμα και σε non investment grade τίτλους χρέους.

Ο επενδυτικός κόσμος έχει έρθει τα πάνω …κάτω. Και συνεχίζει.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η «παραγωγή» των ισχυρών νομισμάτων δολαρίου, ευρώ, γιέν, γουάν, κ.λ.π. έχει εκτιναχθεί σε στρατοσφαιρικά επίπεδα, οι συναλλαγές καθημερινά στις αγορές συναλλάγματος έχουν εκτιναχθεί σε 5 – 6 τρισ. δολάρια.

Η αναζήτηση αποδόσεων σ’ αυτό τον κόσμο των ολοένα και χαμηλότερων επιτοκίων έχει υποχρεώσει θεσμικούς επενδυτές να κινηθούν ακόμα και σε περιοχές με προσωρινές ευκαιρίες όπως τα κρυπτονομίσματα.

Ένα ελάχιστο, μηδαμινό ποσοστό, αυτών των χιονοστιβάδων ρευστότητας έχει αγγίξει και τις αγορές του Bitcoin… ακριβώς μετά το Μάρτιο του 2020. Και το μηδαμινό συγκριτικά με τους συνολικά διακινούμενους όγκους ρευστότητας ποσό επενδύσεων που αγγίζει το Bitcoin, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της παραγωγής και διαθεσιμότητάς του (που προαναφέρθηκε), το έχει εκτοξεύσει στα τρέχοντα επίπεδα.

Όμως ακριβώς αυτή η πλανητικά ευνοϊκή συγκυρία για το Bitcoin που το έχει εκτοξεύσει στα σημερινά ύψη, το αποκλείει – λόγω αφ’ ενός της πολύ υψηλής τιμής μονάδας και αφ΄ εταίρου της προσδοκίας μεγαλύτερης ανόδου – από την χρήση του σαν νόμισμα συναλλαγής.

Όπως καταγράφεται στα διαθέσιμα στοιχεία οι καθημερινές συναλλαγές Bitcoin μετριούνται πλέον σε δισ. δολάρια, αλλά αυτές αφορούν ΟΛΕΣ συναλλαγές στις χρηματαγορές και όχι συναλλαγές στην πραγματική οικονομία, εκεί που χρησιμοποιούνται όλα τα νομίσματα…

Πράγμα που το απομακρύνει ουσιαστικά από το να το αποκαλέσει κανείς «νόμισμα» γενικευμένης χρήσης.

Αντίθετα τα ηλεκτρονικά νομίσματα που ετοιμάζονται στα εργαστήρια των Κεντρικών Τραπεζών, είναι νομίσματα καθημερινής χρήσης που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν την συντριπτική πλειονότητα των καθημερινών συναλλαγών στην πραγματική οικονομία τα κέρματα καιτα χαρτονομίσματα.

Ήδη, η CBoC η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει δρομολογήσει – επιτυχώς από ότι φαίνεται - την πειραματική χρήση του ηλεκτρονικού νομίσματος που έχει δημιουργήσει.

Και έπεται η συνέχεια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πίσω από αυτή την «κίνηση» των κεντρικών τραπεζών βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της επαν-απορρόφησης των… βουνών ρευστότητας που έχουν μέχρι σήμερα διοχετεύσει στον πλανήτη. Και… η αναχαίτηση της επικείμενης επιστροφής της απειλής των πληθωριστικών πιέσεων. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που αφορά στο Bitcoin…

  • Για το σημείωμα αυτό χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από άρθρα και μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στον διεθνή τύπο.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider