Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής - Συμφωνίες και διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής - Συμφωνίες και διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει αναφορά για διάλογο αποκλειστικά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Ελλάδας - Κύπρου.

Μια πρώτη «ματιά» στο προσχέδιο συμπερασμάτων που συμφωνήθηκε κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δείχνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί ξεκάθαρα αυστηρή στάση προς την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, ειδικά στο κεφάλαιο που αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις, η Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών προειδοποιεί ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της», κάτι το οποίο δήλωσε και ο Σαρλ Μισέλ κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει αναφορά για διάλογο αποκλειστικά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Ελλάδας - Κύπρου.

Η Σύνοδος Κορυφής διαμηνύει ότι συμφώνησε μεν να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας, ωστόσο «υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συνεχιστεί οι εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου». Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και ζητά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να ξεκινήσει συνομιλίες.

«Η ΕΕ με το κείμενο στο οποίο κατέληξε ξεκαθάρισε με απολυτή σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το κείμενο.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider