Σε υψηλά επτά ετών σκαρφαλώνει η τιμή του ρυζιού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά επτά ετών σκαρφαλώνει η τιμή του ρυζιού
Η τιμή του λευκού ρυζιού στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων  έχει αυξηθεί κατά 12% το διάστημα 25 Μαρτίου – 1η Απριλίου. 

Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά ετών σκαρφαλώνει η τιμή του ρυζιού, καθώς η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Όπως αποκαλύπτει το CNBC, οι εισαγωγείς σπεύδουν να αποθηκεύσουν την παραγωγή, ενώ την ίδια ώρα, οι εξαγωγείς περιορίζουν τις μεταφορές/παραδόσεις.

Αύξηση 12% στην τιμή του ρυζιού

Σύμφωνα με την ένωση εξαγωγών ρυζιού της Ταϊλάνδης, η τιμή του λευκού ρυζιού στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχει αυξηθεί κατά 12% το διάστημα 25ης Μαρτίου – 1ης Απριλίου.

Η τιμή του ρυζιού έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Οι εξαγωγείς

Καθώς η ζήτηση για ρύζι Ταϊλάνδης έχει αυξηθεί στα ύψη, την ανιούσα παίρνει και η τιμή, καθώς οι κορυφαίοι εξαγωγείς – Ινδία και Βιετνάμ – έχουν πρόβλημα στην εξαγωγική δραστηριότητα, λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ασία παράγει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.

Στην Ινδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ρυζιού παγκοσμίως, οι traders έχουν πάψει να υπογράφουν συμβόλαια για εξαγωγές. Να σημειωθεί εδώ ότι η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον πλανήτη, με το Βιετνάμ να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

«Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω του κορονοϊού», προειδοποιούν οι αναλυτές της Fitch, προβλέποντας επιτάχυνση του πληθωρισμού το 2020.

«Κρατήστε το εμπόριο ζωντανό και ανοιχτό», επισημαίνουν, την ίδια ώρα, παγκόσμιοι οργανισμοί και ενώσεις τροφίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider