Νέα Ζηλανδία: Εταιρείες θα λογοδοτούν για τις επιπτώσεις των επενδύσεων του στην κλιματική αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Ζηλανδία: Εταιρείες θα λογοδοτούν για τις επιπτώσεις των επενδύσεων του στην κλιματική αλλαγή
Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που θα απαιτήσει με νόμο από τις τράπεζες, τους ασφαλιστές και τους διαχειριστές επενδύσεων να αναφέρουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επιχείρησή τους, δήλωσε την Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός της χώρας James Shaw.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που θα απαιτήσει με νόμο από τις τράπεζες, τους ασφαλιστές και τους διαχειριστές επενδύσεων να αναφέρουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επιχείρησή τους, δήλωσε την Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός της χώρας James Shaw.

Όλες οι τράπεζες με συνολικό ενεργητικό άνω των 1 δισ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (703 εκατομμύρια δολάρια), ασφαλιστές με περισσότερα από 1 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας συνολικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της χώρας θα πρέπει να κάνουν γνωστοποιήσεις.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, παρά μόνο εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας γνωρίζει τι αντίκτυπο έχουν οι επενδύσεις τους στο κλίμα», δήλωσε ο Shaw. .

«Αυτός ο νόμος θα θέσει τους κλιματικούς κινδύνους και την ανθεκτικότητα στη επίκεντρο της λήψης αποφάσεων για χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει εισαχθεί στο κοινοβούλιο της χώρας απαιτεί από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες να εξηγήσουν πώς θα διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα.

Περίπου 200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας και πολλές ξένες εταιρείες που πληρούν το όριο των 1 δισ. δολαρίων θα υπαχθούν στη νομοθεσία και στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθούν αναφορές για οικονομικά έτη αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτες εκθέσεις θα δημοσιοποιηθούν το 2023.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει εισαγάγει αρκετές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών κατά τη δεύτερη θητεία της, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να καταστήσει το δημόσιο τομέα ανθρακικά ουδέτερο έως το 2025 και να αγοράσει μόνο λεωφορεία δημόσιων μεταφορών μηδενικών εκπομπών από τα μέσα αυτής της δεκαετίας.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider