O ανέλπιστος «μποναμάς» των μεταχρονολογημένων επιταγών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O ανέλπιστος «μποναμάς» των μεταχρονολογημένων επιταγών
Ο “Insider” αποκαλύπτει πως λειτούργησε ο άγραφος νόμος της αγοράς

Αντιμέτωποι με έναν ανέλπιστο «μποναμά» βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζίτες στο μέτωπο των επιταγών. Και αυτό γιατί, μετά τη ρύθμιση που επέτρεπε το «πάγωμα» των χρεογράφων για 75 μέρες για όποιους έκαναν τη σχετική αίτηση, περίμεναν μαζικές κινήσεις και δισεκατομμύρια ευρώ στον αέρα.

Ευτυχώς, όπως μου λένε, η πραγματικότητα τους διέψευσε, καθώς το ποσοστό εκείνων που έκαναν χρήση της σχετικής ρύθμισης ήταν λιγότερο από 10% ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών, εφόσον είχε χρήματα στο ταμείο έσπευσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Ο νόμος της αγοράς

Όπως μου εξήγησε τραπεζικό στέλεχος, η έκπληξη ήταν μεγάλη και θετική, καθώς φοβόντουσαν ότι μέσα στους υπόλοιπους «πονοκεφάλους» θα προσέθεταν και αυτό των επιταγών. Εντούτοις, εν τέλει λειτούργησε ο άγραφος νόμος της αγοράς που λέει ότι αν μια επιχείρηση έχει ρευστό αλλά δεν καλύπτει της υποχρεώσεις της, αμέσως ξεγράφεται από τους πελάτες και προμηθευτές της. Έτσι, προκειμένου να μην «εξοστρακιστούν» από την αγορά, οι επιχειρηματίες που μπορούσαν, κάλυψαν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Αυτά βέβαια μέχρι τις 15 Απριλίου, καθώς όσο παραμένει «παγωμένη» η οικονομία τόσο τα αποθέματα ρευστότητας περιορίζονται, ενώ υπάρχουν επιταγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που «τρέχουν» για το Μάιο ή τον Ιούνιο.

The Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider