Οι τράπεζες και η δύσκολη άσκηση των τιτλοποιήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες και η δύσκολη άσκηση των τιτλοποιήσεων
Ο “Insider” αποκαλύπτει γιατί το στοίχημα των τιτλοποιήσεων θα είναι δύσκολο για τις τράπεζες

Χρονιά τιτλοποιήσεων θα είναι το 2020 καθώς οι τράπεζες –αξιοποιώντας και τον Ηρακλή- θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο για να «καθαρίσουν» δεκάδες δισ. κόκκινα δάνεια. Όπως μου λένε όμως, στην πράξη τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο επιθυμούν –και τα παρουσιάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Σκληρό παζάρι

Και αυτό γιατί, όπως μαθαίνω, οι υποψήφιοι αγοραστές κάνουν σκληρό παζάρι όσον αφορά τις αποτιμήσεις των «πακέτων» από κόκκινα δάνεια που βγαίνουν προς πώληση. Με αποτέλεσμα, οι τράπεζες αφενός να αναγκάζονται να διευρύνουν την περίμετρο των δανείων που τιτλοποιούν –βάζοντας μέσα και φιλέτα- και αφετέρου να βλέπουν τα συνολικά έσοδά τους να μειώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι –και σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις- σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες θα πρέπει να «κάψουν» αρκετά περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είχαν αρκετά υπολογίσει, εφόσον θέλουν να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Άρα, όπως μου λένε, οι διοικήσεις βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αν «καθαρίσουν» από τα κόκκινα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, αλλά αν πατήσουν φρένο θα χάσουν το στόχο στα ποσοστά των επισφαλειών.

Δύσκολη η άσκηση και δύσκολοι καιροί για τραπεζίτες

The Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider