Insider Trading: Τι μάθαμε για το κίνητρο της Πειραιώς στους εργαζομένους του RBU, τη μάχη για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού και το διπλό ρόλο του Χαντζηνικολάου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Insider Trading: Τι μάθαμε για το κίνητρο της Πειραιώς στους εργαζομένους του RBU, τη μάχη για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού και το διπλό ρόλο του Χαντζηνικολάου
Ο “Insider” αποκαλύπτει τα κίνητρα που δίνει η Πειραιώς στους εργαζόμενους του RBU, ποιοι δίνουν μάχη για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού και γιατί έχει σημασία η διπλή ιδιότητα του Γιώργου Χατζηνικολάου.

Γκρίνια στην Πειραιώς για τα κίνητρα στους εργαζόμενους του RBU

Συνολικά τέσσερις μισθούς, δύο το 2019 και δύο το 2020, ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου δίνει η Τράπεζα Πειραιώς στους εργαζόμενους του RBU προκειμένου να «μετακομίσουν» στο νέο σχήμα υπό την Intrum. Όπως μου λένε, οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γκρινιάζουν για το χαμηλό ποσό, αλλά λίγο πολύ θεωρούν ότι η προσφορά αυτή είναι στα όρια του προσβλητικού. Όπως μου λένε, με αυτό το πακέτο, δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να φύγουν από την τράπεζα. Βέβαια, αν το σχέδιο δεν προχωρήσει δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, αφενός στην Πειραιώς που εκτιμούσε ότι θα έβγαζε 1.200 εργαζόμενους από τη μισθοδοσία της, αφετέρου στην Intrum που θα πρέπει να στελεχώσει τη νέα εταιρεία από το μηδέν.

Μάχη για δύο για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού

Ετοιμοπόλεμες είναι όπως μαθαίνω δύο συστημικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των έργων του Ελληνικού, καθώς το project φαίνεται να προχωράει. Το συνολικό ύψος του έργου -μαζί με τις εργασίες υποδομής- ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και οι τράπεζες αναμένεται να «ρίξουν» περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις. Όπως μου λένε, η μία από τις δύο ενδιαφερόμενες τράπεζες έχει επενδύσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργατοώρες στο project και θεωρεί ότι έχει προβάδισμα. Η αγορά όμως εκτιμά ότι η δουλειά -στο μεγαλύτερο ποσοστό της- θα πάει στην άλλη λόγω… κληρονομιάς. Όσο για τους υπόλοιπους, δεν φαίνεται να ανησυχούν, καθώς -όπως μου λένε- «όσο οι δύο θα σφάζονται για το Ελληνικό, εμείς θα χτυπάμε μικρότερα, αλλά πιο προσοδοφόρα tickets».

Ο διπλός ρόλος του Χαντζηνικολάου

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου δεν είναι μόνον πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι και πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ). Με την ιδιότητα αυτή, όπως μου λένε, ο κ. Χαντζηνικολάου αναμένεται να έχει σύντομα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα Γιώργο Ζαββό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα ζητήματα της κεφαλαιαγοράς. Αυτό που όμως προκαλεί εντύπωση, όπως μαθαίνω, είναι πως στο συγκεκριμένο ραντεβού ο κ. Χαντζηνικολάου θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Σπύρο Κυρίτση. Γιατί προκαλεί εντύπωση; Διότι τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες για σχεδόν 20 χρόνια είχαν χωρίσει τα τσανάκια τους. Πλέον όμως φαίνεται πως αυτό αλλάζει και πρέπει να πιστωθεί στον ενωτικό κ. Χατζηνικολάου.

The Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider