Μάχη για τη ΔΕΗ

Οι αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ είναι όπως μου λένε το πιο καυτό θέμα που αντιμετωπίζει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά και το νέο, άγονο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η αγωνία μάλιστα έχει φτάσει και στους τραπεζίτες, που βλέπουν ότι θα κληθούν να συμμετάσχουν –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στο σχέδιο διάσωσης, έστω και προσφέροντας τη ρευστότητα που χρειάζεται η επιχείρηση. Από την άλλη, όπως μου λένε, η αύξηση των τιμών του ρεύματος είναι το τελευταίο σενάριο που θέλουν να εξετάσουν, οπότε η εξίσωση δεν βγαίνει εύκολα. Το μόνο σίγουρο, όπως μου λένε, είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.

Αγωνία για τις εθελούσιες στις τράπεζες

Μεγάλη είναι η αγωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των τραπεζών για το μέλλον των εθελούσιων εξόδων. Κρίνοντας από την Εθνική Τράπεζα, η ανταπόκριση των εργαζομένων δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ και στην Πειραιώς ο φόβος ότι το πράγμα δεν θα προχωρήσει είναι μεγάλος, ειδικά τώρα που είναι ανοικτό και το θέμα του RBU. Η μαύρη αλήθεια, όπως μου λένε, είναι πως οι όροι των εθελουσίων δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ίσχυαν κάποτε, οπότε και η απροθυμία των εργαζομένων είναι δικαιολογημένη. Το πρόβλημα όμως για τους τραπεζίτες είναι στο τι θα γίνει αν δεν έρθουν τα νούμερα. Γιατί το να κάνουν απολύσεις σε αυτή τη συγκυρία μόνο εύκολο δεν είναι…

Νέα πρόσωπα στο ΓΛΚ

Ο οικονομολόγος Θανάσης Πετραλιάς θα αναλάβει όπως μαθαίνω τη θέση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στη Στατιστική και μεταπτυχιακό και πτυχίο στα Οικονομικά από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος έχει μελετήσει ερευνητικά τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και έχει κάνει σχετικές δημοσιεύσεις. Ο κύριος Πετραλιάς μου λένε πως έχει την εμπιστοσύνη του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά ακόμη περισσότερο του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.