Η ΔΕΗ και η «ηλεκτρική καρέκλα» του Υπουργού

Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της νέας κυβέρνησης, καθώς –όπως μου λένε- πρέπει σύντομα να «σπάσουν αβγά». Είτε με πώληση επιπλέον μονάδων είτε με μείωση του λειτουργικού κόστους, η εικόνα της ΔΕΗ πρέπει  να βελτιωθεί άμεσα, προκειμένου να μη «σκάσει» η επιχείρηση. Και αυτό σημαίνει ότι η καρέκλα του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας είναι… ηλεκτρική. Γιατί θα πρέπει «με το καλημέρα» να πάρει δύσκολες αποφάσεις που θα δυσαρεστήσουν αρκετούς. Από την άλλη βέβαια, όπως μαθαίνω, επειδή η ενέργεια θα είναι από τους πιο “hot” κλάδους στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι είναι ήδη πολλοί.

Ποιος είναι ο Ολλανδός της ΓΕΚ Τέρνα

Την επίσημη πρώτη του εμφάνιση πραγματοποίησε κατά τη Γενική Συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Henry M. Holterman, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής Reggeborgh Invest, η οποία έγινε πρόσφατα ο μεγαλύτερος μέτοχος του κατασκευαστικού ομίλου. Μου λένε πάντως, πως ο κ. Holtermann είναι φιλέλληνας καθώς όχι μόνο παραθερίζει συχνά σε νησί του Ιονίου αλλά έχει αγοράσει και ακίνητα στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της Reggeborgh Invest σήμερα απλά είδε και άκουσε. Μένει να φανεί το αν θα ζητήσει και συγκεκριμένες ενέργειες. Πάντως, οι Ολλανδοί σε όλες τους τις ανακοινώσεις τονίζουν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στην διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα ομόλογα και οι εκλογές

Η πτώση στα spread των ελληνικών ομολόγων έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς για να βγουν στις αγορές. Όπως μου λένε, πέρα από τη γνωστή περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που ψάχνονται για «ζεστό» αλλά κυρίως φθηνό χρήμα από τις αγορές. Και ποντάρουν σε ένα θετικό για την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που θέλουν. Με τη διαφορά ότι στις αγορές υπάρχει και το ρητό «αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση», οπότε υπάρχει περίπτωση κάποιοι να μην προλάβουν να… πάνε ταμείο.

The Insider