Γιατί δεν θα επιστρέψουν οι καταθέσεις

«Ούτε σε 20 χρόνια» δεν θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έκαναν «φτερά« από τις τράπεζες τα χρόνια της κρίσης, μου είπε στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια Ελλήνων στο εξωτερικό. Υπολογίζει ότι 90 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ελβετικούς και άλλους λογαριασμούς, τα περισσότερα από τα οποία «παρκαρισμένα». Και όσο η αβεβαιότητα παραμένει, ενώ τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν, δεν βλέπει κανένα λόγο αυτά να έρθουν ξανά στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ και οι μνηστήρες

Βραχυκύκλωμα έχει προκαλέσει στην αγορά  το «φιάσκο» με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η διοίκηση της εταιρείας ψάχνει τα πατήματά της μετά την αρνητική εξέλιξη και όπως μου λένε είναι αρκετά πιθανό το σενάριο τις αποφάσεις να τις πάρουν οι Βρυξέλλες. Σενάριο που ενδεχομένως να μην είναι τόσο κακό για τους επίδοξους μνηστήρες, μια και το «πακέτο» θα πρέπει να γίνει πιο δελεαστικό. Εξελίξεις προσεχώς….

Οι εταιρείες φοβούνται το Χρηματιστήριο

Όσες πρωτοβουλίες και να ξεκινούν για την υποστήριξη επιχειρήσεων που θέλουν να μπουν στο ΧΑ με την αγορά σε αυτά τα επίπεδα, όπως μου λένε,  λίγες είναι οι επιχειρήσεις που φαίνονται διατιθέμενες να κάνουν αυτό το βήμα. Οι μόνες δημόσιες εγγραφές αναμένεται να δούμε είναι οι… αναγκαστικές μου λένε παράγοντες της αγοράς, εννοώντας απλά εταιρείες οι οποίες λόγω μορφής (π.χ. ΑΕΕΑΠ) πρέπει να είναι εισηγμένες. Μόνο μια εταιρεία, η ασφαλιστική Interlife, έχει δηλώσει την πρόθεση της για IPO αλλά δεν έχει πει το πότε. 

Τηλε-απειλές από εταιρεία πωλήσεων

Με τις «καραμπίνες» μου λένε ότι κυνηγάει τους πελάτες εταιρεία που πουλά είδη σπιτιού μέσω διαφημίσεων σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Όταν οι καταναλωτές επικοινωνούν και μαθαίνουν τις προϋποθέσεις αγοράς (υπέρογκα έξοδα αποστολής τα οποία περνούν απαρατήρητα στη διαφήμιση) και αλλάζουν οι τηλεφωνήτριες τους απειλούν ότι θα καλέσουν την αστυνομία αν ξανατηλεφωνήσουν και τους κατηγορούν ότι τις απασχόλησαν άδικα. Όπως μου λένε, στην πολιτική της εταιρείας είναι να ζητά πρώτα τα στοιχεία και μετά να δίνει διευκρινίσεις.  

The Insider