Καμπουρίδου (ΤτΕ): «Ναι» στο digital onboarding με ασφάλεια για τον πελάτη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπουρίδου (ΤτΕ): «Ναι» στο digital onboarding με ασφάλεια για τον πελάτη
Προκειμένου να διευκολύνει την καινοτομία στον χρηματοοικονομικό χώρο, η ΤτΕ έχει συστήσει από τον περασμένο Μάρτιο το Fintech Innovation Hub.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμποδίζει την έναρξη τραπεζικής σχέσης των ιδιωτών ή των επιχειρήσεων μέσω κινητού ή υπολογιστή, αρκεί να διασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων των πελατών, υπογράμμισε η Σύμβουλος του Διοικητή σε θέματα Fintech, κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου, στο συνέδριο Fintech Forum που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από την Palladian Conferences.

Η κ. Καμπουρίδου αναφέρθηκε στο προϊόν που παρουσίασε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα ως απόδειξη για την υλοποίηση αυτής της δυνατότητας και στην ελληνική αγορά, με τη ρυθμιστική αρωγή της κεντρικής τράπεζας.

Προκειμένου να διευκολύνει την καινοτομία στον χρηματοοικονομικό χώρο, η ΤτΕ έχει συστήσει από τον περασμένο Μάρτιο το Fintech Innovation Hub, το οποίο αποτελεί ένα εξειδικευμένο σημείο επαφής για τις εταιρείες, προκειμένου να απευθύνουν ερωτήσεις στις αρμόδιες αρχές σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες FinTech και να αναζητήσουν μη δεσμευτικές οδηγίες/πληροφορίες σχετικά με την κανονιστική συμμόρφωση καινοτόμων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, επιχειρηματικών μοντέλων, σχετικά με απαιτήσεις αδειοδότησης και ρυθμιστικές/εποπτικές προσδοκίες.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί 30 αιτήματα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από Fintech, και όχι εποπτευόμενους φορείς όπως τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Επίσης, νέες εταιρείες χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (Fintech), και όχι εδραιωμένοι παίκτες της τραπεζικής αγοράς, απευθύνουν ερωτήματα στο Fintech Innovation Hub.

Συγκεκριμένα, το 28% των ερωτημάτων αφορούν στις κανονιστικές απαιτήσεις για τις δύο νέες άδειες που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 (AISP και PISP), καθώς και άδεια e-money institution. Το 12% αφορούν σε θέματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (βάσει του Κανονισμού eIDAS), σε Know Your Customer (KYC), καθώς και στο άνοιγμα λογαριασμού από το κινητό (digital onboarding). Το υπόλοιπο 8% αφορά σε ανοιχτή τραπεζική (open banking) και στα APIs, ενώ το ίδιο ποσοστό αναφέρεται σε θέματα blockchain και κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, η κ. Καμπουρίδου αναφέρθηκε στο Regulatory Sandbox, το οποίο αποτελεί ένα περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης που έχει δημιουργηθεί από ρυθμιστικές αρχές, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και σε άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν ζωντανές δοκιμές σε ελεγχόμενο περιβάλλον για χρηματοπιστωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούν της τεχνολογία, υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής.

Επισήμανε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 6 Regulatory Sandbox σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, το σημαντικότερο από όλα στην Μ. Βρετανία. Πρόσθεσε δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε επίσημη αίτηση στις 12/10/2019, μέσω της Ελληνικής Κυβέρνησης, για να λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSP), προκειμένου να δημιουργήσει ένα regulatory sandbox στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, στάθηκε σε ένα μέρος του οράματος της ΤτΕ για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό του κοινού, μέσω του νέου ιστοτόπου της Τράπεζας της Ελλάδος, της Έκθεσης «E-πληρωμές» στο Μουσείο της ΤτΕ, ομιλιών κ.α., την προώθηση της καινοτομίας μέσω τουFinTech Hub, να βοηθήσει την κυβέρνηση στην ανανέωση των νόμων σχετικά με το FinTech (μέσω του regulatory sandbox), τις πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού εσωτερικά στην Τράπεζα και τις τις πρωτοβουλίες της διοικητικής αναδιοργάνωσης της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider