Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο από το κινητό σας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο από το κινητό σας
Ακόμη πιο χρήσιμα είναι τα apps των τραπεζών μετά την αύξηση του ποσού που «κλειδώνει» το αφορολόγητο από το 2020.

Εργαλείο στα χέρια των φορολογουμένων γίνονται οι εφαρμογές για κινητό που έχουν αναπτύξει όλες οι τράπεζες και οι οποίες έχουν ειδική λειτουργία για το αφορολόγητο.

Τα apps βοηθούν τους χρήστες που έχουν λογαριασμό mobile banking να «χτίσουν» το αφορολόγητο αθροίζοντας τις αγορές που έχουν κάνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Φυσικά, η ίδια πληροφόρηση παρέχεται στους πελάτες της τράπεζας και μέσω e-banking.

Η εφαρμογές αυτές γίνονται ακόμη πιο απαραίτητες μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει στο 30% το ποσοστό του εισοδήματος που απαιτείται για να «κλειδώσει» το αφορολόγητο για μισθωτικούς, συνταξιούχους και αγρότες από το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με εισόδημα 20.000, για παράδειγμα, θα πρέπει να κάνει αγορές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα αξίας 6.000 ευρώ, τουλάχιστον. Μέχρι πρότινος, μπορούσε να κατοχυρώσει το αφορολόγητο με αγορές 2.500 ευρώ μέσω πλαστικού χρήματος.

Eurobank

Ο υπολογιστής αφορολόγητου στο Eurobank Mobile App σας δείχνει το σύνολο των δαπανών που έχετε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή και χτίζουν το αφορολόγητό σας. Κάθε φορά που κάνετε κάποια νέα πληρωμή, αγορά ή ηλεκτρονική συναλλαγή που χτίζει αφορολόγητο, ο υπολογιστής αφορολόγητου την προσθέτει αυτόματα στο σύνολό σας, χωρίς εσείς να κάνετε καμία κίνηση.

Μπορείτε να δείτε το συνολικό ποσό των δαπανών σας στην ενότητα Με μια Ματιά. Μπορείτε να δείτε και αναλυτικά τις δαπάνες σας ανά μήνα ή κατηγορία δαπανών (π.χ. σουπερμάρκετ, τηλεφωνία, πρατήρια καυσίμων). Επιπλέον, στην καρτέλα του στόχου μπορείτε να συμπληρώσετε το ετήσιο εισόδημά σας και να θέσετε τον προσωπικό σας στόχο για το αφορολόγητό σας. Κάθε φορά που κάνετε μια αγορά, βλέπετε πόσο πιο κοντά έχετε φτάσει στον στόχο σας, σε ποσοστό και σε ευρώ.

Alpha Bank

Ειδικότερα, μέσω του Alpha Bank e-Banking, μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με τις κατηγορίες των συναλλαγών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση φόρου (αφορολόγητο ποσό) και οι οποίες ενδεικτικά, περιλαμβάνουν συναλλαγές:

• με χρέωση όλων των πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών Alpha Bank που έχει στην κατοχή του ο συνδρομητής. Διευκρινίζεται ότι οι συναλλαγές με πρόσθετες κάρτες προσμετρώνται στις συναλλαγές του κατόχου της κύριας κάρτας
• εντολών πληρωμών ή παγίων εντολών με χρέωση όλων των λογαριασμών καταθέσεων Alpha Bank, στους οποίους ο συνδρομητής είναι πρώτος ή μοναδικός δικαιούχος.
Οι συναλλαγές, αναλόγως του είδους τους, κατηγοριοποιούνται σε ομάδες δαπανών (π.χ. σούπερ μάρκετ-διατροφή, καύσιμα, κ.λπ.) και εμφανίζονται με γραφικές απεικονίσεις, στις σελίδες του myAlpha Web / myAlpha Mobile.

Εθνική Τράπεζα

Κάνοντας τις πληρωμές σας με τις κάρτες της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών i-bank, θεμελιώνετε το αφορολόγητό σας με ασφάλεια και κερδίζετε πόντους από το Πρόγραμμα Συνολικής Επιβράβευσης go4more. Ειδικότερα, μπορείτε να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας:

• με τις χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες της Εθνικής Τράπεζας για αγορές προϊόντων & υπηρεσιών σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
• μέσω i-bank Internet & Mobile Banking,
• μέσω του i-bank Pay, του ηλεκτρονικού πορτοφολιού της Εθνικής Τράπεζας καθώς και
• μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών i-bank Simple Pay.

Τράπεζα Πειραιώς

Οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς απολαμβάνουν αντίστοιχες υπηρεσίες στον υπολογιστή ή το κινητό τους:

• Χρησιμοποιώντας στις αγορές σας τις πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς
• Πραγματοποιώντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές σας μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής Winbank (web, mobile & phone banking) και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών easypay της Τράπεζας Πειραιώς

Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών που παρέχονται από την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχουν στο χτίσιμο της μείωσης του φόρου είναι:

• Η ηλεκτρονική τραπεζική: winbank web banking, winbank mobile banking app και winbank phone banking
• Οι συναλλαγές με τις χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, είτε στα POS των εμπορικών καταστημάτων είτε μέσω internet (e-commerce)
• Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες easypay (app, μηχανήματα)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider