Πρώτη κατοικία: Υποβλήθηκαν οι πρώτες αιτήσεις στην πλατφόρμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: Υποβλήθηκαν οι πρώτες αιτήσεις στην πλατφόρμα
Οι πρώτες προτάσεις για ρύθμιση θα σταλούν από τις τράπεζες στα τέλη Αυγούστου και οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο έναν μήνα να ανταποκριθούν.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβολή των πρώτων αιτήσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Συγκεκριμένα, τρεις αιτήσεις υποβλήθηκαν εχθές, Παρασκευή, ενώ 1.700 αιτήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Συνολικά, 44.500 οφειλέτες κόκκινων δανείων έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα και 11.500 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι πρώτες ρυθμίσεις θα προταθούν από τις τράπεζες στα τέλη Αυγούστου, καθώς ακόμη η εξέταση των αιτήσεων από τη δική τους πλευρά γίνεται μη αυτόματα, δηλαδή «με το χέρι». Ο λόγος είναι ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης ρύθμισης από την πλευρά των τραπεζών. Εκτιμάται, πάντως, ότι όταν ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα των τραπεζών που «τρέχει» τις ρυθμίσεις η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 2-3 ημέρες.

Σημειώνεται ότι το μόνο δικαιολογητικό που καλούνται να εξασφαλίσουν σε έντυπη μορφή και είναι πιθανό να καθυστερήσει τη διαδικασία είναι το πιστοποιητικό βαρών από το Υποθηκοφυλακείο, καθώς όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είτε τα «τραβά» αυτόματα η πλατφόρμα από τις τράπεζες και την Εφορία, είτε τα συμπληρώνει ο αιτών.

Για τους τρεις «πρώτους» οφειλέτες, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των τραπεζών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της νέας πλατφόρμας που ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να υποβάλλουν στον δανειολήπτη την πρόταση ρύθμισης που θα προβλέπει επιδότηση δόσης από το Δημόσιο, επιμήκυνση δανείου και μείωση επιτοκίου. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλής.

Στη συνέχεια, ο οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να εξετάσει την πρόταση της τράπεζας. Μόλις παρέλθει η προθεσμία αυτή, θα έχει 15 μέρες περιθώριο να καταφύγει στο δικαστήριο εάν θέλει να ρυθμίσει και τις υπόλοιπες οφειλές του (εκτός τραπεζών), σε περίπτωση που δεχθεί την πρόταση για την πρώτη κατοικία. Διαφορετικά, εφόσον την αρνηθεί, θα έχει 15 μέρες περιθώριο να μηνύσει την τράπεζα -κάτι που ισχύει και σε περίπτωση που η τράπεζα δεν προτείνει καμία ρύθμιση στον οφειλέτη.

Μάλιστα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης με τη βοήθεια εικόνων.

Θυμίζεται, τέλος, ότι επικεφαλής της ΕΓΔΙΧ παραμένει ο Φώτης Κουρμούσης και η Γραματεία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και, συγκεκριμένα, στον νέο υπουργό Χρήστο Σταΐκούρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider