Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα συναρπαστικό live – pitching, επιχειρηματικές πρακτικές και συζητήσεις για το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των διατροφικών προκλήσεων, συνέθεσαν την εκδήλωση του τελικού του «Trophy – Τροφή Challenge», την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο διαγωνισμός κινητοποίησε συνολικά περισσότερους από 60 εκπροσώπους πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ανθρώπους των επιχειρήσεων, επαγγελματίες και επενδυτές που συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης. Συνολικά 50 ομάδες κατέθεσαν προτάσεις. Οι 40 από αυτές πέρασαν στους ημιτελικούς και έλαβαν καθοδήγηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου από μέντορες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Οι 10 πέρασαν στους φιναλίστ και διαγωνίστηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή για τα έπαθλα, χρηματικά και μη.

Trophy challenge

Στην εκδήλωση μίλησαν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της βραβευμένης μικροζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ απευθύνθηκε στους νέους επιχειρηματίες και μίλησε για την αντίληψη της επιτυχίας ως πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και για τη σημασία της «ταύτισης» του Επιχειρηματία με τη Δραστηριότητα, σε σημείο που η Δραστηριότητα γίνεται μέρος της ύπαρξής του και ασκείται με πάθος.

Ο κ. Σωτήρης Μπαντάς, Διευθύνων Σύμβουλος της CENTAUR Analytics, αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των αγροτικών προϊόντων και περιέγραψε πως η πλατφόρμα της εταιρείας διασώζει την παραγωγή στους αποθηκευτικούς χώρους απελευθερώνοντας μέρος της αξίας αγροτικών αγαθών, η οποία εκτιμάται διεθνώς σε περίπου 1 τρισ. δολάρια ετησίως.

Μεγάλοι νικητές του πρώτου διαγωνισμού «Trophy – Τροφή Challenge» αναδείχθηκαν οι:

  • PROSPER. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την πούδρα από υποπροϊόντα ψαριού πλέον των 1.200 τόνων ετησίως από τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια spin-off εταιρεία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της οποίας τα προϊόντα σκοπό έχουν την ενίσχυση της γεύσης σε χώρους μαζικής εστίασης.
  • OILWAY. Η ομάδα έλαβε το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων. Ξεκίνησαν με την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, από το οποίο προκύπτει ορός γάλακτος και στη συνέχεια ένα έλαιο πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, το GLA, με αντικαρκινικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • SMART METER ANYWHERE. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Agritech, με τους έξυπνους μετρητές ενέργειας με λογισμικές πλατφόρμες βάσει της αρχής Pay-as-you go. Απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές και παραγωγικά φορτία σχετικά με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.