Ποια μυστικά «κρύβει» η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας – Τι να προσέξετε

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια μυστικά «κρύβει» η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας – Τι να προσέξετε
Έτοιμη να λειτουργήσει από αύριο είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο διάβολος, όμως, βρίσκεται στις λεπτομέρειες και το insider.gr ρίχνει «φως» στα θολά σημεία.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα να δεχθεί από αύριο, Δευτέρα, τις πρώτες αιτήσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, βάζοντας τέλος στην αγωνία 180.000 οφειλετών.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης περιλαμβάνει 10 βασικά βήματα, ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται πάντοτε στις λεπτομέρειες -και αυτές είναι που πρέπει να γνωρίζουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες. Συγκεκριμένα:

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η προστασία

Η προσφυγή στη νέα πλατφόρμα παρέχει προστασία από τη στιγμή που οριστικοποιείται η υποβολή της αίτησης. Λόγω των πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνει αυτή, καθώς και των δικαιολογητικών που θα πρέπει να επισυνάψει ο δανειολήπτης, είναι πολύ πιθανό να μην υποβάλει μεμιάς την αίτηση αλλά να τη συμπληρώσει σταδιακά. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο και ο/η σύζυγος καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, καθώς και να μεσολαβήσουν επτά εργάσιμες ημέρες ώστε να «τραβήξει» τα στοιχεία το σύστημα από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες.

Από τη στιγμή που ολοκληρωθούν όλα τα στάδια και υποβληθεί οριστικά η αίτηση, η κατοικία προστατεύεται από τον πλειστηριασμό. Η προστασία διαρκεί το πολύ 2,5 μήνες, αφού οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να υποβάλουν σχέδιο σύμβασης (ρύθμιση), ο οφειλέτης έχει ένα μήνα περιθώριο να αποδεχθεί την/τις ρύθμιση/σεις και 15 ημέρες προθεσμία η ΗΔΙΧΑ για να εγκρίνει τη συνεισφορά του Δημοσίου (κρατική επιδότηση). Σημειώνεται ότι εάν διαπιστωθεί οποιοδήποτε λάθος στοιχείο (είτε από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ ή τον αιτούντα), θα πρέπει η αίτηση να ακυρωθεί και να υποβληθεί από την αρχή. Με την ακύρωση, όμως, παύει να ισχύει και η προστασία μέχρι την επόμενη οριστική υποβολή.

Πώς υπολογίζονται οι οφειλές

Όπως είναι γνωστό από την ψήφιση του νόμου, στη νέα προστασία εμπίπτουν όσα δάνεια παρουσίαζαν καθυστέρηση άνω των 90 ημέρων στις 31/12/2019. Ωστόσο, το μέγιστο όριο των 130.000 ευρώ υπολογίζεται με βάση το ύψος των οφειλών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αυτό σημαίνει, αναφέρουν εξειδικευμένοι νομικοί στο insider.gr, ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση που η οφειλή του υπερβαίνει αυτό το όριο, να αποπληρώσει ένα μέρος ώστε να πέσει στα 130.000 ευρώ κατά την υποβολή της αίτησής του ώστε να είναι επιλέξιμος.

Τι συνεπάγεται η απόρριψη της ρύθμισης από τον οφειλέτη

Σε πολλές περιπτώσεις, η πρώτη κατοικία αποτελεί την εξασφάλιση για παραπάνω από μία οφειλές σε παραπάνω από μία τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση, θα προτείνουν ρυθμίσεις όλες οι πιστώτριες τράπεζες στον δανειολήπτη. Εάν υποθέσουμε ότι, για κάποιον λόγο, εκείνος δεν αποδέχεται κάποια ρύθμιση, θα επιτύχει προστασία της κατοικίας του αλλά δεν θα επωφεληθεί της κρατικής επιδότησης δόσης.

Αυτό ισχύει επειδή για τη συνεισφορά του Δημοσίου προϋπόθεση είναι να αποδεχθεί ο οφειλέτης όλες τις ρυθμίσεις των πιστωτριών. Μπορεί, ωστόσο, να προσφύγει στο δικαστήριο για τις ρυθμίσεις που δεν δέχθηκε και, εφόσον δικαιωθεί, να αποκτήσει πρόσβαση και στην κρατική επιδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider