Τράπεζα Πειραιώς: Αρνητική έκπληξη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α΄ τρίμηνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Αρνητική έκπληξη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α΄ τρίμηνο
Η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 4,1% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5% σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ως αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε η Τράπεζα Πειραιώς τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο του 2019 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει στο οικονομικό της δελτίο για τον Ιούνιο πως η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2019, στο 1,3% σε ετήσια βάση ήταν μια σημαντική αρνητική έκπληξη, που συνακόλουθα οδήγησε την τράπεζα στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2019 (από 2,2% σε 1,6%) και το 2020 (από 2,4% σε 2,0%).

Η αισιόδοξη θεώρησή της Πειραιώς είχε βασιστεί στην ισχυρή επίδοση του δείκτη PMI στη μεταποίηση και του δείκτη παραγωγής το α’ τρίμηνο του 2019, σε μια συνεχώς βελτιούμενη αγορά εργασίας, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και σε εξαγωγικές επιδόσεις που δεν φαίνεται ότι επηρεάζονταν από την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ΕΕ. Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις σε ελληνικά νοικοκυριά, ως απόρροια των δικαστικών αποφάσεων και των δημοσιονομικών επιδόσεων στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, αναμενόταν ότι θα υποστήριζαν την κατανάλωση.

Ωστόσο, οι διαφαινόμενες αυτές τάσεις και η άποψή της τράπεζας δικαιολογείται εν μέρει από τα στοιχεία του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2019, μέσα από την πορεία της κατανάλωσης, του εξωτερικού εμπορίου και των επενδύσεων. Οι πρώτες ενδείξεις για την περίοδο Απρίλιος - Μάιος έρχονται από τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος διατηρείται σχετικά αμετάβλητος, ενισχύοντας τις προβλέψεις για σταθερότητα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο, τον Ιούνιο ο δείκτης αναμένεται να παρουσιάσει έντονη διακύμανση αποτυπώνοντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τον εκλογικό κύκλο μέσω της προκήρυξης και διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Η άνοδος του ΑΕΠ συνδέθηκε με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,8% και των επενδύσεων κατά 7,9% στηριζόμενες ωστόσο από ένα ισχυρό αποτέλεσμα βάσης «base effect». Επίσης, η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 4,1% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5%, υπερβαίνοντας όμως την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών και οδηγώντας έτσι στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο 1,1 δισ. ευρώ από το οριακό 0,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider