Εύχρηστες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα σχεδιάζουν startups και τράπεζες, προκειμένου να μας δίνουν αναλυτικές πληροφορίες για το πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας και από πού πρέπει να «κόψουμε» για να πετύχουμε τους αποταμιευτικούς μας στόχους.

Την ώρα που το Fintech έρχεται να «ταράξει τα νερά» της παραδοσιακής τραπεζικής, με το άνοιγμα της αγοράς τον Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νέοι και παλιοί παίκτες προετοιμάζουν πυρετωδώς νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα αλλάξουν ριζικά την αλληλεπίδρασή μας με τις τράπεζες.

Μία από τις νέες δυνατότητες είναι η Προσωπική Οικονομική Διαχείριση (Personal Finance Management – PFM), μέσω της οποίας μπορούμε να βλέπουμε σε μία μόνο οθόνη πού ξοδεύουμε τον μισθό μας: ρούχα, σουπερμάρκετ, λογαριασμοί, ταξίδια, εστιατόρια, γυμναστήριο κ.λπ. τον τελευταίο μήνα ή χρόνο.

Το «μυστικό» σε αυτές τις εφαρμογές είναι ο χρήστης να τις εκπαιδεύσει ώστε να αναγνωρίζουν τη σωστή κατηγορία δαπάνης. Σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, η καταβολή του ενοικίου γίνεται με διατραπεζική μεταφορά στον λογαριασμό του σπιτονοικοκύρη, οπότε ο χρήστης θα πρέπει να ταξινομήσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως «ενοίκιο».

Εφαρμογή PFM από την Τράπεζα Πειραιώς

Πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς λανσάρει εφαρμογή οικονομικής διαχείρισης για τους χρήστες των ηλεκτρονικών της υπηρεσιών. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται μέσω winbank και του mobile app της τράπεζας.

Ενδεικτικά, στις κατηγορίες δαπανών προτείνονται οι εξής; Μετρητά, Υγεία, Σπίτι, Ψυχαγωγία, Υποχρεώσεις, Ψώνια, Μετακίνηση. Στις βασικές αυτές κατηγορίες, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τις υποκατηγορίες που περιγράφουν καλύτερα το καταναλωτικό του μοτίβο.

Η εφαρμογή προσφέρει και πληροφορίες για τη μείωση φόρου που δικαιολογείται βάσει των δαπανών μας, λόγω της κατοχύρωσης του αφορολόγητου ορίου με αγορές από τις χρεωστικές κάρτες που ισχύει στη χώρα μας.