Στον «χορό» των ψηφιακών υπογραφών μπαίνουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «χορό» των ψηφιακών υπογραφών μπαίνουν οι τράπεζες
Με το ψηφιακό πιστοποιητικό, η ζωή ιδιωτών και επιχειρηματιών γίνεται πιο εύκολη, καθώς μπορούν να υπογράφουν από το γραφείο ή τον… καναπέ τους όλα τα έγγραφα της τράπεζας.

Ένα μικρό βήμα για τις ίδιες, αλλά ένα μεγάλο βήμα για τους πελάτες τους, ετοιμάζονται να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ενσωματώνουν σταδιακά στη λειτουργία τους την ηλεκτρονική υπογραφή.

Με το ψηφιακό πιστοποιητικό -όπως είναι ο ακριβής όρος- η ζωή ιδιωτών και επιχειρηματιών γίνεται πιο εύκολη, καθώς μπορούν να υπογράφουν από το γραφείο ή τον… καναπέ τους όλα τα έγγραφα που ζητάει η τράπεζα ή ακόμη και να λάβουν δάνειο.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό έχει μόνιμη ισχύ και εκδίδεται εφάπαξ από πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες έναντι κόστους 40-50 ευρώ. Αυτό που μπορεί να κάνει το φυσικό πρόσωπο είναι να απευθύνεται στις εταιρείες αυτές και, προσκομίζοντας τα κατάλληλα έγγραφα ταυτοποίησης, να λαμβάνει έναν «κωδικό κλειδώματος» των εγγράφων τα οποία υπογράφει. Μόλις υπογράψει ψηφιακά ένα έγγραφο, αυτό «κλειδώνει» και δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση έχει κατοχυρωθεί θεσμικά με τον κανονισμό 910/2014 της ΕΕ και είναι υποχρεωμένοι όλοι οι φορείς να αποδέχονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Πλην όμως, η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης δεν είναι υποχρεωτική για τις τράπεζες, οι οποίες την απεύφευγαν έως τώρα λόγω του υψηλού κόστους υλοποίησης. Μια άλλη επιφύλαξη που εκφράζουν τραπεζικές πηγές, είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση αντιδικίας, αφού «οι δικαστές δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή ταυτοποίηση». Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιμο το υπουργείο Οικονομικών να εκδόσει εφαρμοστικές εγκυκλίους, σημειώνουν.

Πλέον, όμως, υπό την πίεση του ψηφιακού μετασχηματισμού και του ανταγωνισμού από τις Fintech, οι ελληνικές τράπεζες υιοθετούν σταδιακά το ψηφιακό πιστοποιητικό στις διαδικασίες τους και κάποιες ήδη το εκδίδουν για λογαριασμό των πελατών τους.

Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακών υπογραφών ξεκινά η Alpha Bank

Στον «χορό» των ψηφιακών πιστοποιητικών μπαίνει και η Alpha Bank, η οποία σύντομα θα παρέχει στους πελάτες της τη δυνατότητα υπογραφής… εξ αποστάσεως.

Όπως εξηγεί στο insider.gr. ο κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης, εντεταλμένος γενικός διευθυντής και Chief Digital Officer της Alpha Bank, η τράπεζα ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα δωρεάν παροχής ψηφιακού πιστοποιητικού στους μεγαλύτερους εταιρικούς πελάτες της, προκειμένου να διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές τους χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στο κατάστημα.

Παρά το υψηλό κόστος έκδοσης του ψηφιακού πιστοποιητικού, ο κ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει ότι είναι προς όφελος της τράπεζας να επενδύσει στην υποδομή που χρειάζεται προκειμένου να διευκολύνει τους εταιρικούς της πελάτες, καθώς κερδίζει σε χρόνο και χρήμα, καθώς περιορίζεται η γραφειοκρατία και αναβαθμίζεται η εμπειρία του πελάτη.

Δάνεια από το Internet δίνει η Τράπεζα Πειραιώς

Η άλλη εναλλακτική που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες είναι η έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού «μίας χρήσεως», το οποίο κοστίζει πολύ πιο φθηνά –περίπου 1 ευρώ- αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπογραφή ενός μόνο εντύπου.

Αυτή τη δυνατότητα αξιοποιεί το «e-loan» που λάνσαρε τον περασμένο Ιούνιο η Τράπεζα Πειραιώς και γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία, αφού το 20% των δανείων που εκταμιεύει σήμερα η τράπεζα είναι e-loans.

Η λογική του νέου αυτού προϊόντος είναι η εκταμίευση του προσωπικού δανείου να γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή ο πελάτης να επισκεφθεί το κατάστημα. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται στους υφιστάμενους πελάτες της τράπεζας και, μάλιστα, σε όσους χρησιμοποιούν το web banking, είναι δηλαδή ήδη πιστοποιημένοι από την ίδια την τράπεζα.

«Εδώ και πολύ καιρό πειραματιζόμαστε με ψηφιακά πιστοποιητικά για να τα εντάξουμε στις διαδικασίες μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία των πεαλτών μας», σχολιάζει στο insider.gr ο Στέφανος Μυτιληναίος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς.

Eurobank: Αύξηση πωλήσεων και καλύτερη εμπειρία πελάτη

Η Eurobank διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στη χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών καθώς για παραπάνω από 10 έτη τα προσφέρει στους χρήστες της υπηρεσίες για την διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους. Ειδικά στο συναλλακτικό τραπεζικό οικοσύστημα, η ανάγκη διασφάλισης του απορρήτου των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών είναι απόλυτη προτεραιότητα, δηλώνει στο insider.gr ο κ. Κωστής Χλουβεράκης, Chief Digital Officer της Eurobank.

Όπως επισημαίνει, η ψηφιακή υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί μια ευκαιρία για ις τράπεζες να διευρύνουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους, παρέχοντας την ευκαιρία για αύξηση των πωλήσεων, βελτίωση του user experience, περικοπή κόστους και υιοθέτηση περιβαλλοντικά πιο φιλικών πολιτικών, απλοποίηση των διαδικασιών και περιορισμό στη διαδικασία ταυτοποίησης πελατών.

Η κ. Όλγα Χαραλαμπίδη, επικεφαλής τομέα Group Digital Channels τονίζει την ανάγκη διασφάλισης της απόλυτης ασφάλειας συναλλαγών: «Η σημαντικότερη ίσως πρόκληση σε αυτές τις εξ αποστάσεως διεπαφές με τους πελάτες μας, είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας και της εμπιστευτικότητας των διακινούμενων πληροφοριών, με τους απαραίτητους μηχανισμούς και ελέγχους, οι οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να «τιμωρούν» τη συνολική προσφερόμενη εμπειρία. Όπως εξηγεί, αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση την οποία έρχονται να λύσουν οι σύγχρονες εξελίξεις τόσο στην τεχνολογία, όσο και στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider