«Ουρά» κάνουν τα funds για τον φορέα κόκκινων ακινήτων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ουρά» κάνουν τα funds για τον φορέα κόκκινων ακινήτων
H επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επενδυτικά funds για τον ιδιωτικό φορέα που θα αγοράζει και θα επαναπωλεί τα ακίνητα που ρευστοποιούνται βάσει του νέου πτωχευτικού νόμου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού έναν μήνα μετά την ψήφιση του Πτωχευτικού, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Δεν τίθεται ζήτημα state aid

Σχετικά με το θέμα της κρατικής βοήθειας (state aid) και κατά πόσο εγείρει τέτοιο ζήτημα η επιδότηση ενοικίου έως και 210 ευρώ ανά μήνα από το Δημόσιο, είναι ξεκάθαρο ότι η ενίσχυση θα παρέχεται ως επιδότηση ενοικίου σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει ήδη θεσπιστεί από το 2017.

Έτσι, εξηγεί, παρότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα βεβαιωμένο έσοδο για τον επενδυτή-διαχειριστή του fund, τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό του αδύναμου δανειολήπτη και όχι του fund. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται μια δικλείδα ασφαλείας για τους ασθενείς δανειολήπτες που πτώχευσαν ενάντια στις μαζικές εξώσεις που είδαμε σε άλλες χώρες στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αντικίνητρο για πρόωρη αγορά του ακινήτου

Ένα ενδιαφέρον ακόμη σημείο που προέκυψε από την ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του φορέα ακινήτων είναι ότι, σε περίπτωση που ο πρώην ιδιοκτήτης που διαμένει στο ακίνητο, αποκτήσει δυνατότητα να επαναγοράσει το ακίνητο νωρίτερα από τα 12 χρόνια που προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να καταβάλλει όλα τα ενοίκια μέχρις ότου καλυφθεί το ποσό των 12 ετών.

Το γεγονός αυτό διασφαλίζει ναι μεν την επένδυση του fund, ωστόσο, παρέχει αντικίνητρο για τον πρώην ιδιοκτήτη να επαναγοράσει το ακίνητο και τον δεσμεύει να συνεχίσει να πληρώνει μίσθωμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider