REAL LIFE WORKING GIRL

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το εργασιακό άγχος


7 Νοεμβρίου 2018

nicole-honeywill-568366-unsplash.jpg

Οι ευθύνες που έχουμε πλέον στην καθημερινότητά μας είναι τόσες πολλές που μπορεί να μας αγχώσουν σε υπερβολικό βαθμό. Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή είναι μια δύσκολη υπόθεση και τις περισσότερες φορές μας φαίνεται ακατόρθωτο. Το αποτέλεσμα είναι να υποκύψουμε στο υπαρξιακό χάος και να αφήσουμε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις να κατακλίσουν τη ζωή μας.

Όμως έφτασε η στιγμή να αναλάβετε δράση και να αντιμετωπίσετε το άγχος που σας δημιουργούν οι ευθύνες.

Οργανωθείτε. Είναι μια τυπική ημέρα, τίποτα λιγότερο από έναν μαραθώνιο, όπου τρέχετε να τα προλάβετε όλα και στο τέλος της ημέρας το μόνο που θέλετε είναι να πέσετε στο κρεβάτι σας. Και το επόμενο πρωί που ξυπνάτε ο μαραθώνιος συνεχίζεται. Εάν όλο αυτό σας ανησυχεί και σας αγχώνει, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα υποχρεώσεων, έτσι ώστε να διατηρείτε ρεαλιστικούς στόχους και να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας στη δουλειά

Ξεπεράστε την τελειομανία. Η τελειομανία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα άγχους. Στην προσπάθειά σας για να τα κάνετε όλα τέλεια καταλήγετε σε μια εμμονή που στο τέλος σας αφήνει μια πικρή γεύση. Απελευθερώστε τον εαυτό σας από τα μη ρεαλιστικά πρότυπα και θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο απελευθερωτικό είναι.

Λύστε τις αντιπαραθέσεις. Πολλές φορές δημιουργείται άγχος εξαιτίας συγκρούσεων με έναν συνάδελφο, φίλο ή συνεργάτη. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους αυτού του είδους είναι η επίλυση της σύγκρουσης μέσω της επικοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να αποφεύγουν τις συζητήσεις με το φόβο μήπως έρθουν σε αντιπαράθεση, κάτι που οδηγεί σε στρες. Έτσι, την επόμενη φορά που έχετε κάποιο πρόβλημα με το συνάδελφό σας ή το διευθυντή σας προσπαθήστε απλά να μιλήσετε και να βρείτε μια λύση.

Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε ένα χαλαρωτικό μασάζ ή πήγατε για ψώνια με τους φίλους σας; Ναι, έχετε ευθύνες και πολλά να επιτύχετε στη ζωή, αλλά μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθίσετε, να χαλαρώσετε και να ζήσετε τη στιγμή. Όσο και αν είστε απασχολημένοι, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Κάνετε πράγματα που σας απαλλάσσουν από το άγχος - μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής στο τέλος μιας γεμάτης μέρας.

Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να πετύχουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους

Φάτε υγιεινά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος είναι να τρώτε υγιεινά. Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να συμπεριλάβετε τρόφιμα που είναι πιθανό να καταπολεμήσουν τα επίπεδα άγχους.

Κοιμηθείτε αρκετά. Συνήθως  ο ύπνος θεωρείται δεδομένος χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι εάν κοιμόμαστε τις σωστές ώρες είμαστε πιο παραγωγικοί και έχουμε καλύτερη διάθεση.  Η λήψη τουλάχιστον 7 έως 9 ωρών ύπνου κάθε βράδυ είναι ζωτικής σημασίας. Βρείτε τεχνικές χαλάρωσης όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου και προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Διαλογιστείτε. Ο διαλογισμός συμβάλει στη αποφόρτιση και στη χαλάρωση. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι και ξεκινήστε αφιερώνοντας 15-20 λεπτά της ημέρας σας στο διαλογισμό.

Κάντε διακοπές. Οι διακοπές είναι θεραπευτικές. Απλά μια αλλαγή στο περιβάλλον και ένα διάλειμμα από τα καθημερινά καθήκοντα μπορεί να σας βοηθήσει να νικήσετε το άγχος και να ξεμπλοκάρετε τις σκέψεις σας.

Ναι, η ζωή μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική κατά καιρούς και οι ευθύνες δεν φαίνεται να τελειώνουν. Αλλά το τι πρέπει να κάνετε εξαρτάται από τη στάση σας και από τις αποφάσεις που θα πάρετε. Μπορείτε είτε να υποκύψετε στο άγχος και να αφήσετε τη ζωή να ξεφύγει από τα χέρια σας, είτε να αναλάβετε τα πράγματα και να επιλέξετε να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, υγιέστερη ζωή - η επιλογή είναι δική σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα