Τι κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων

Έχετε προσέξει ποτέ τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε;Aν όχι κακώς!

Οι ετικέτες παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες οι οποίες τους βοηθούν να κάνουν τις σωστές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες τους αφού ενημερώνουν για την ημερομηνία λήξης των τροφίμων, για τον τρόπο αποθήκευσης και μαγειρέματος τους και κυρίως για το τι περιέχουν.

Μάλιστα οι πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ανθρώπους που αντιμετωπιζουν προβλήματα με αλλεργίες και πρέπει να αποφεύγουν συστατικά ή κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα.Επίσης οι ετικέτες μας παρέχουν πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Όλα τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων ουσιών των τροφίμων και του νερού (πάνω από μια ορισμένη ποσότητα), πρέπει να αναγράφονται σε φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους.

Οι ετικέτες που αναφέρονται στα θρεπτικά συστατικά παρέχουν πληροφορίες π.χ. για την ποσότητα ενέργειας, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λίπους, ινών και νατρίου που περιέχονται στα τρόφιμα. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, εκτός εάν έχει γίνει συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με τις θερμίδες ή τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε μια τροφή ή εάν έχουν προστεθεί βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Θα πρέπει επίσης στις ετικέτες των τροφίμων να αναγράφονται ξεκάθαρα τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή ή του πωλητή, ώστε να μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν ή, αν χρειαστεί, να διαμαρτυρηθείτε.

Έρευνα που διεξήχθη σε έξι χώρες της ΕΕ, μόνο το 17% των καταναλωτών ελέγχουν τις ετικέτες με τα θρεπτικά συστατικά. Το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται αρκετά από χώρα σε χώρα, όπως επίσης και οι συγκεκριμένες πληροφορίες που έψαχναν οι καταναλωτές.

Επιπλέον περίπου το 2% των ενηλίκων και το 5% των παιδιών πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργίας σε τρόφιμα.Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και τη νομοθεσία που ισχύει στην ΕΕ οι παρακάτω τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξία και πρέπει να αναφέρονται όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμων.

Συγκεκριμένα στις τροφές αυτές περιλαμβάνονται:

-τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σπέλτ, καμούτ)

- τα όστρακα και τα μαλάκια (θαλασσινά, όπως καβούρι, αστακός, γαρίδα, μύδια, σαλιγκάρια κλπ.)

-τα αυγά

-το ψάρι

-τα φιστίκια

- άλλοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια Βραζιλίας, μακαντάμια)

-το σουσάμι

-η σόγια

-το γάλα

-το σέλινο

-η μουστάρδα

-το διοξείδιο του θείου και θειώδες άλας σε μεγάλες ποσότητες

-το λούπινο

Μια επιπλέον ένδειξη που θα πρέπει να αναφέρουν οι ετικέτες είναι η επισήμανση εάν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).Στην ΕΕ, τα τρόφιμα πρέπει να φέρουν μια ετικέτα που να αναφέρει την ύπαρξη ΓΤΟ – μόνο όμως αν η αναλογία τους σε μεμονωμένα συστατικά υπερβαίνει το 0.9%.

Στην περίπτωση των προ-συσκευασμένων προϊόντων που περιέχουν ΓΤΟ, στην ετικέτα πρέπει να φαίνεται η ένδειξη «γενετικά τροποποιημένο…» ή «παράγεται από γενετικά τροποποιημένο…» για κάθε γενετικά τροποποιημένο συστατικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider