ΓΣΕΕ: Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το Δεκαπενταύγουστο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΕ: Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το Δεκαπενταύγουστο
Η ΓΣΕΕ ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της αργίας του Δεκαπενταύγουστου.

Ως υποχρεωτική αργία έχει καθοριστεί από τον νόμο η αργία της 15ης Αυγούστου και βάσει αυτού απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα Κυριακές και αργίες.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας και ενημερώνει ως προς την αμοιβή της Πέμπτης 15ης Aυγούστου 2019.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ισχύουν τα εξής:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1. Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  • Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη 15η Aυγούστου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνο προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τέλος, σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.