10 δωρεάν προγράμματα για τέλειες φωτογραφίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 δωρεάν προγράμματα για τέλειες φωτογραφίες

Πλέον ο καθένας μπορεί να γίνει ο «μοντέρ» του εαυτού του χωρίς να έχει ανάγκη από γραφίστες ή ταλαντούχους φίλους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να «ρετουσάρουν» τις φωτογραφίες και να μας εμφανίζουν όλους «αψεγάδιαστους».

Δεδομένου ότι ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών σχεδόν όλοι βρίσκονται με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και ανεβάζουν ανελλιπώς φωτογραφίες στα social media κάποια δωρεάν προγράμματα τα οποία είναι εύκολα στη χρήση αποτελούν τον «άσο στο μανίκι» όλων των ερασιτεχνών φωτογράφων.

Για να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα εξ αυτών κάναμε μια βόλτα στα Public και καταγράψαμε τις συμβουλές των ειδικών.

Η εφαρμογή AirBrush, για Android και iOs, αποτελεί μια εύχρηστη επιλογή η οποία περιλαμβάνει λίγα εργαλεία τα οποία ωστόσο λειτουργούν άψογα.

Ουσιαστικά θυμίζει ένα φωτογραφικό lifting. Μέσω αυτής μπορείτε να απαλύνετε τα σημάδια και τις ατέλειες του δέρματος από τις φωτογραφίες σας. Επιπλέον, μπορεί να κάνει τα δόντια σας να μοιάζουν λες κι έχετε κάνει λεύκανση ενώ με το εργαλείο concealer αφαιρεί τυχόν μαύρους κύκλους που έχετε ως ενθύμιο της μακριάς νύχτας που προηγήθηκε.

Για τους πιο αρχάριους υπάρχει εγχειρίδιο λειτουργίας που σας μαθαίνει τα πρώτα σας βήματα στον μαγικό κόσμο της επεξεργασίας της εικόνας. Υπάρχουν σχεδόν 10 βίντεο μέσω των οποίων κατανοεί κανείς την χρήση των εργαλείων της εφαρμογής κι άπαξ και τα παρακολουθήσετε και εξασκηθείτε λιγάκι είναι σίγουρο πως θα κάνετε τις selfies σας να μοιάζουν τραβηγμένες από επαγγελματία φωτογράφο.

Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα για iOs είναι το VSCO, το οποίο δίνει έμφαση στα φίλτρα ενώ είναι κατάλληλο και για βίντεο που τραβάτε μέσω της κάμερας του iPhone σας, με μεγάλη ποικιλία φίλτρων και εργαλείων και για αυτά.

Η VSCO είναι σχεδιασμένη έτσι που μιμείται με ακρίβεια το κλασσικό αναλογικό φιλμ και μάλιστα το κάθε φίλτρο προσαρμόζεται στα γούστα σας μέσω των διάφορων εργαλείων που αυτή διαθέτει.

Η δωρεάν έκδοση της VSCO στο App Store έρχεται με μια βασική συλλογή από φίλτρα για να ξεκινήσετε ενώ έχετε και την επιλογή να κατεβάσετε επιπλέον πακέτα φίλτρων μέσα από το AppStore κάποια από τα οποία είναι δωρεάν ενώ κάποια άλλα με πληρωμή.

Η PhotoDirector είναι μια εφαρμογή πολλαπλών χρήσεων όπου μέσα από αυτή μπορεί κανείς εύκολα κι απλά να εμπλουτίσει τις φωτογραφίες του και να χρησιμοποιήσει δημιουργικά εφέ για να τους δώσει ένα ξεχωριστό στυλ.

Αποκλειστικά για το iPhone σας

Το Snapseed είναι απίστευτα εύκολο στη χρήση προσφέρει ταυτόχρονα και μια μεγάλη συλλογή εργαλείων που μπορεί να μετατρέψει τις φωτογραφίες από καλές σε υπέροχες.

Βελτιώνει τα χρώματα, καθαρίζει την εικόνα από ανεπιθύμητα σημάδια, κροπάρει και διορθώνει ό,τι χρειάζεται και μάλιστα προσφέροντας καλύτερη ποιότητα σε σχέση με άλλες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών.

Στα πιο εξελιγμένα εργαλεία της συγκαταλέγεται η βούρτσα η οποία σας επιτρέπει να κάνετε επιλεκτικές προσαρμογές σε ορισμένα σημεία της εικόνας καθώς και ένα healing tool, εργαλείο που αφαιρεί μικρά ανεπιθύμητα αντικείμενα από τις φωτογραφίες σας.

Μεγάλη ποικιλία διαθέτει και σε δημιουργικά φίλτρα τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τις φωτογραφίες σας σε ασπρόμαυρες, να δώσουν διαφορετική υφή ή και να θαμπώσουν την κάθε εικόνα ή μέρος αυτής. Ειδικά αν είστε αρχάριοι στην επεξεργασία φωτογραφιών μέσω iPhone το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το κατάλληλο για εσάς.

Πολλοί την θεωρούν ως την καλύτερη δωρεάν εναλλακτική λύση αντί του Photoshop. Το GIMP είναι μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα δημιουργημένη από μια κοινότητα εθελοντών προγραμματιστών οι οποίοι την αναβαθμίζουν συνεχώς. Διατίθεται για Mac και PC, και έχει μια ευρεία γκάμα εργαλείων κατάλληλων για ρετούς επαγγελματικού επιπέδου.

Μόλις ανοίξετε το πρόγραμμα, θα δείτε ότι η εικόνα σας θα εμφανίζεται σε ειδικό παράθυρο ενώ σε δύο πλαϊνά παράθυρα περιλαμβάνονται οι εργαλειοθήκες σας. Αυτό σας χαρίζει έναν μεγαλύτερο χώρο για ευκολότερη επεξεργασία. Τα εικονίδια μάλιστα της εργαλειοθήκης μοιάζουν αρκετά με εκείνα του photoshop, (βούρτσα, μολύβι, πινέλο, τετράγωνο λάσο, γόμα, κείμενο και πολλά άλλα). Το πρόγραμμα διαθέσιμα και διάφορα εφέ καθώς και άλλες βασικές λειτουργίες επεξεργασίας όπως περιγράμματα περιστροφή εικόνας και άλλα.

Το Photoscape είναι μια αρκετά καλή δωρεάν λύση για να παρέμβετε τις εικόνες σας. Εκτός από την επεξεργασία φωτογραφίας το PhotoScape σας επιτρέπει να δημιουργήσετε slideshows και animated GIFs, συνδυάζοντας screenshoots που έχετε τραβήξει με άλλες εικόνες. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι πως μπορείτε να ορίσετε την μπάρα εργαλείων ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα όσα από αυτά χρησιμοποιείτε περισσότερο.

Το Picasa δια χειρός Google, είναι κατάλληλο πρόγραμμα για οργάνωση, προβολή, επεξεργασία και online sharing φωτογραφιών κι εικόνων. Αρκετά απλό στη χρήση, σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε από κολλάζ μέχρι και ταινία(movie) με φωτογραφίες ενώ περιλαμβάνει και διάφορα άλλα εργαλεία για την βασική επεξεργασία των εικόνων σας.

Επιπλέον χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε στις φωτογραφίες που έχετε σώσει στο pc σας. Απλά να θυμάστε πως κατά τη διάρκεια εγκατάστασης στον υπολογιστή σας, σας ζητά να ορίσετε ποιους φακέλους να σαρώσει στα Windows ώστε να έχετε άνετη προβολή εικόνων όταν ανοίγετε το πρόγραμμα. Αν του ορίσετε όλο τον υπολογιστή, θα καταλήξετε με ένα σωρό άσχετες φωτογραφίες.

Πρόκειται για μια απλή εφαρμογή η οποία θυμίζει εν μέρει τον Windows Explorer σε εμφάνιση. Είναι ικανό να διαβάσει αλλά και να μετατρέπει πάρα πολλά Image format εκτός από την επεξεργασία των εικόνων. Τέλος με το εγχειρίδιο χρήσης(manual) που διαθέτει η δουλειά σας γίνεται ακόμα ευκολότερη.

Να σημειώσουμε ότι κατά την εγκατάσταση ρωτά μεταξύ άλλων αν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε το context menu item στον browser σας, δηλαδή αν θέλετε να έχετε την δυνατότητα με ένα απλό δεξί κλικ σε κάποιο εικονίδιο φωτογραφίας να το μετατρέπετε σε όποιο format σας βολεύει GIG, jpg, bmp, TIFF κλπ.

Το InfraView έκανε την εμφάνισή του πριν από πολλά χρόνια, ως ένα δωρεάν εύχρηστο viewer για αρχεία εικόνων. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία και διαχείριση φωτογραφίας. Χάρη στην μεγάλη κοινότητα χρηστών του Irfanview, υπάρχουν διαθέσιμες και πάρα πολλές χρήσιμες επεκτάσεις του προγράμματος, καθώς και εκδόσεις σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.

Υποστηρίζει κι αυτό διάφορα image formats (καθώς και αρχεία ήχου και βίντεο με τα κατάλληλα plugins), σας επιτρέπει εύκολα να κάνετε resize μια φωτογραφία, να παίξετε με τα χρώματα να κροπάρετε το σημείο που επιθυμείτε και διάφορες άλλες βασικές λειτουργίες επεξεργασίας.

Το Adobe Photoshop express, τόσο για υπολογιστή όσο και για Android και iOs είναι μια εξαιρετική επιλογή επεξεργασίας φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες του κινητού σας τροποποιούνται εύκολα με μερικές απλές κινήσεις σε ένα εύκολο περιβάλλον, ενώ ακόμα κι αν δουλεύετε την εφαρμογή από κινητό, έχετε την αίσθηση πως χειρίζεστε το Adobe Photoshop του υπολογιστή.

Τα απολύτως βασικά όπως η περιστροφή, το κόψιμο, η αφαίρεση των κόκκινων ματιών και η αναστροφή γίνονται με ένα κλικ ενώ υπάρχει δυνατότητα λεκέδων και θαμπάδας. Επιπλέον μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείτε να ελέγξετε τα χρώματα καθώς και να διορθώσετε, να υπογραμμίσετε, να σκιάσετε να αλλάξετε το κοντράστ και πολλά πολλά ακόμα.

Εάν είστε ακόμα πιο προχωρημένοι στην επεξεργασία της φωτογραφίας, δεν έχετε παρά να εκμεταλλευτείτε και τα πιο επαγγελματικά εργαλεία που σας προσφέρει, εξίσου εύκολα στη χρήση, όπως τα διάφορα φίλτρα για τις φωτογραφίες σας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider