Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι: 53 ευρώ βλέπει η ΙΕΛΚΑ - 93 ευρώ η ΕΣΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι: 53 ευρώ βλέπει η ΙΕΛΚΑ - 93 ευρώ η ΕΣΕΕ
Μεγάλη είναι η διαφορά για την κοστολόγηση του πασχαλινού τραπεζιού από την ΙΕΛΚΑ και την ΕΣΕΕ.

Tο κόστος για το μέσο πασχαλινό τραπέζι του 2019, για όσους κάνουν τα ψώνια τους σε καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, υπολόγησε η ΙΕΛΚΑ, ενώ η ΕΣΕΕ υπολογίζει το κόστος των πασχαλινών αγορών βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα το Πάσχα του 2019, το πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει περί τα 53,86 ευρώ στους καταναλωτές.

Ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΣΕΕ, η ραγδαία άνοδος της τιμής των οπωροκηπευτικών, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών αντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες, σε σχέση με πέρυσι, τιμές των κρεατικών.

Από την έρευνα της Συνομοσπονδίας προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93,0 ευρώ έναντι 92,7 ευρώ το 2018, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%.

Ειδικότερα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%), απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Αντίθετα ραγδαία υπήρξε η άνοδος των τιμών σε όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα – μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%. Η αύξηση, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, οφείλεται στις, παρατεταμένης διάρκειας, αντίξοες καιρικές συνθήκες, με συνέπεια η μειωμένη/ανεπαρκής παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη συνήθη για τη διανύουσα εορταστική περίοδο αυξημένη ζήτηση.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα & πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

Όσον αφορά στα προϊόντα super market που πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να σημειώνονται αξιόλογες ανοδικές ή πτωτικές μεταβολές.

πασχαλινό τραπέζι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider