REAL LIFE WORKING GIRL

Τι να κάνετε εάν μείνετε ξαφνικά χωρίς δουλειά


10 Απριλίου 2019

adult-casual-desk-806835.jpg

Τα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε εδώ και απολύ καιρό στον εργασιακό χώρο, μας έχουν προσγειώσει απότομα σε μια πραγματικότητα, κινηματογραφική και γεμάτη απρόοπτα, στην οποία το σενάριο αλλάζει συνεχώς.

Διαβάστε εδώ: Με μισεί το αφεντικό μου: Τι να κάνω;

Πολλοί άνθρωποι εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα έμειναν χωρίς δουλειά και αντικατέστησαν τις ατελείωτες ώρες στο γραφείο με ατελείωτες ώρες στο σπίτι. Όταν όμως έχετε μάθει να εργάζεστε πολλά χρόνια και με έντονους ρυθμούς, το να μην κάνετε τίποτα, είναι ένα σενάριο που σίγουρα δεν είχε περάσει από το μυαλό σας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Έφτασε η στιγμή λοιπόν να πάρετε μια γομολάστιχα και να σβήσετε όλα όσα ξέρατε, χωρίς όμως να χάσετε την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό και κυρίως τα λογικά σας. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

Σίγουρα η απόλυση είναι μια σοκαριστική κατάσταση. Άλλοι κλαίνε και θυμώνουν, άλλοι πάλι μετά το πρώτο σοκ αρχίζουν να το σκέφτονται σαν ευκαιρία, προκειμένου (επιτέλους) να πραγματοποιήσουν αυτό που ονειρεύονταν στη ζωή τους. Κάποιοι θέλουν απλά να εξαφανιστούν χώνοντας το κεφάλι τους στην άμμο, όπως η στρουθοκάμηλος. Όμως δεν είστε πλέον παιδιά, γι αυτό και πρέπει να ανοίξετε τα μάτια σας και να αντιμετωπίσετε όλα όσα σας φοβίζουν.

Διαβάστε εδώ: Πώς μπορούμε να εργαστούμε σε ένα περιβάλλον με αρνητική ενέργεια

Ποτέ μα ποτέ μην θεωρήσετε ότι δεν αξίζετε και ότι αυτός είναι ο λόγος που βγήκατε εκτός επαγγελματικού παιχνιδιού. Την αξία σας τη γνωρίζετε μόνο εσείς. Γι αυτό μην το βάζετε κάτω και μην αφήσετε ποτέ κανέναν να αμφιβάλλει γι αυτό.

Μιλήστε με φίλους που είναι πολύ πιθανό να βιώνουν ανάλογες καταστάσεις. Θα δείτε ότι δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολίες, αλλά προσπαθούν. Απλά βρίσκουν κάτι για να κρατηθούν. Κάτι μικρό, σίγουρα όμως ουσιαστικό. Γιατί όχι και εσείς;

Το επόμενο βήμα, μετά την απόλυση, δεν είναι να πάθετε κατάθλιψη και να κλειστείτε σπίτι. Μελετήστε τιε επόμενες προωθητικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Αντιμετωπίστε τις γνώσεις και την εμπειρία σας, σαν να ήταν ένα προϊόν. Δεν θα κάνατε το καλύτερο προκειμένου να το «διαφημίσετε» στην αγορά; Στείλτε βιογραφικά, ελάτε σε επαφή με γνωστούς σας που απασχολούνται σε άλλες δουλειές, κλπ. Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή και ηλιόλουστη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε.

Διαβάστε εδώ: Πώς να αλλάξετε καριέρα ακόμα και αν πιστεύετε ότι είναι αργά

Θεωρήστε το τέλος, σαν μια καινούργια αρχή. Είναι πολύ δύσκολο, κανείς δεν λέει το αντίθετο. Η απώλεια μάλιστα της εργασίας μπορεί να συγκριθεί (σαν συναίσθημα), με έναν χωρισμό ή απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Εάν έχετε κάποια χρήματα στην άκρη, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο, κάτι δικό σας ή να σκεφτείτε τι πραγματικά θα θέλατε να κάνετε στη ζωή σας. Θεωρήστε ότι η ζωή είναι ένα λευκό χαρτί. Γράψτε σε αυτό αυτά που ονειρεύεστε. Μήπως τώρα είναι η ευκαιρία να τα πραγματοποιήσετε;

Γράψτε σε ένα χαρτί τα μηνιαία έξοδά σας, και δείτε πώς θα τα διαχειριστείτε κάνοντας ίσως και κάποιες περικοπές. Βάλτε σε τάξη τους λογαριασμούς σας και μην τους αφήνετε να συσσωρεύονται. Εάν η εταιρεία στην οποία εργάζεστε έχει σοβαρές πιθανότητες να βάλει λουκέτο, μην σας πιάνει πανικός. Σκεφτείτε τι κινήσεις μπορείτε να κάνετε προκειμένου να εγκαταλείψετε το καράβι πριν βυθιστεί. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τη φοβία να σας καταβάλλει και να σας κόβει τη διάθεση, τα φτερά και την όρεξή σας.

Εκτιμήστε αυτά που έχετε ξεκινώντας από την υγεία σας. Χωρίς την υγεία μας, σωματική και πνευματική δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εκτιμήστε όλα αυτά που έχετε  και αντιμετωπίστε με ψυχραιμία τα προβλήματα, πριν να είναι αργά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.