Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα- Τα 8 SOS για την φετινή αίτηση Α21

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα- Τα 8 SOS για την φετινή αίτηση Α21
Την Πέμπτη 7 Μαρτίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού 2019. Η υποβολή των νέων αιτήσεων για το επίδομα (Α21) θα πρέπει να γίνει εκ νέου από όλους τους δικαιούχους.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου ανοίγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού 2019.

Η υποβολή των νέων αιτήσεων για το επίδομα (Α21) θα πρέπει να γίνει εκ νέου από όλους τους δικαιούχους, καθώς θα βασιστεί στο εισόδημα που δηλώθηκε πέρυσι στις φορολογικές δηλώσεις (για το φορολογικό έτος 2017).

Ωστόσο μόλις υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις (για τα εισοδήματα του 2018) θα γίνει συμψηφισμός στα ποσά που έλαβαν για το πρώτο δίμηνο του 2019 και είτε θα επιστρέψουν ποσά είτε θα λάβουν τη διαφορά οι δικαιούχοι του επιδόματος.

Οι νέες αιτήσεις θα «πατήσουν» πάνω στο περσινό μοντέλο, βάσει του οποίου ο ΟΠΕΚΑ ενίσχυσε περισσότερες από 900.000 οικογένειες δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται πως 870.000 οικογένειες από αυτές είδαν σημαντικές αυξήσεις πέρυσι, που κυμαίνονται από 14% έως 110%

Για την υποβολή της φετινής αίτησης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα 8 σημεία «κλειδιά» που εγγυώνται την επιτυχή χορήγηση του επιδόματος. Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) και του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXIS. Δεν έχει σημασία που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

2. Η πρώτη δόση του 2019 θα καταβληθεί προς τα τέλη Μαρτίου, σε όσους θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το 2019 μέχρι και τότε, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Για τη χορήγηση της δόσης του Α διμήνου 2019 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2017.

3. Το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2019.

4. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

5. Για τα παιδιά που το 2019 είναι 19 ετών και είναι ταυτόχρονα μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι γονείς πρέπει να καταχωρούν στην αίτηση τον αριθμό μητρώου μαθητή και τον αριθμό μητρώου του σχολείου.

6. Οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας πρέπει να είναι έγκυροι και οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ πρέπει να έχουν πάσο σε ισχύ.

7. Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά δεν λαμβάνεται υπόψη.

8. Στις αιτήσεις που υπάρχουν επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, η έγκριση γίνεται μετά τον έλεγχό τους από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια ακολουθεί η πληρωμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider