Οι 10 ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά που θα σας... εκθέσουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 10 ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά που θα σας... εκθέσουν

Οι μάνατζερ που παίρνουν συνεντεύξεις για δουλειά μπορούν να μάθουν εκατοντάδες πληροφορίες για τον συνεντευξιαζόμενο κάνοντας λίγες και εύστοχες ερωτήσεις.

Μπορεί όμως οι ερωτήσεις τους να ακούγονται εύκολες αλλά έχουν σχεδιαστεί προκειμένου ο συνεντευξιαζόμενος να μοιράζεται πληροφορίες που πιθανόν προσπαθεί να κρύψει. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μάνατζερ κάνουν... πονηρές ερωτήσεις και φέρνουν τους επίδοξους εργαζόμενους προ εκπλήξεων. Ιδού οι συνηθέστερες και ο τρόπος απάντησής τους:

Γιατί ρωτά: Για να δει το κίνητρό σου, αν ξέρεις την εταιρεία και πόσο πολύ θέλεις τη δουλειά.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Οι λόγοι που θες να εργαστείς είναι πολλοί. Αλλά σημασία έχει η σειρά που θα τους πεις. Για παράδειγμα, μπορεί να θες τη δουλειά επειδή δεν πληρωνόσουν όσα άξιζες, επειδή ο διευθυντής σου δεν σου συμπεριφερόταν καλά κτλπ. Αν πεις αυτούς τους δύο λόγους στον καινούριο σου μάνατζερ σαν τους βασικούς, πιθανότατα δεν θα σε προσλάβει.

Η σωστή απάντηση: Κάτι που δείχνει ότι έχεις περάσει χρόνο με το να ψάξεις την εταιρεία και τη θέση εργασίας που ζητάς.

Γιατί ρωτά: Για να εξακριβώσει αν έχεις συχνές συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους και τι τύπος προσωπικότητας είσαι.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Γιατί μπορεί να φανεί ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες στις σχέσεις σας στη δουλειά ενώ μπορεί να αναφερθείτε με ενόχληση σε ένα χαρακτηριστικό του μελλοντικού σας μάνατζερ.

Η σωστή απάντηση: Πρέπει να πείτε περισσότερα θετικά απ΄ ότι αρνητικά. Μην αποφύγετε τα αρνητικά αλλά η στιγμή της συνέντευξης δεν είναι η κατάλληλη για να τα περιγράψετε όλα. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε για τα χαρίσματα που θαυμάζετε στους άλλους ανθρώπους. Μια καλή απάντηση είναι η εξής: «νομίζω πως δουλεύω αρκετά καλά με ένα ευρύ φάρμα προσωπικοτήτων. Τις καλύτερες σχέσεις τις είχα με όσους επικοινωνούσα καλά και είχαμε αμοιβαίες προσδοκίες στη δουλειά».

Γιατί ρωτά: Θέλει να καταλάβει με τι είσαι παθιασμένος, σε τι πιστεύεται ότι είστε καλύτερος και αν είστε περήφανος για τη δουλειά σας. Για παράδειγμα το πως θα περιγράψεις ένα project σου είναι εξίσου σημαντικό με το ίδιο το project. Αν είσαι πειστικός και μιλάς με περηφάνια για το παρελθόν, μπορείς να κάνεις κάτι εξίσου σημαντικό και στη καινούρια σου δουλειά.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Γιατί μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και που επικεντρώνεσαι για την εργασιακή σου εξέλιξη.

Η σωστή απάντηση: Να δείχνει την ικανότητες σου και το αν μπορείς να ενθουσιαστείς και να μεταφέρεις τη θετική σου ενέργεια.

Γιατί ρωτά: Για να δει αν έχεις την κρυφή επιθυμία να ανοίξεις μία δική σου επιχείρηση και να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Όλοι το έχουν σκεφτεί αλλά ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό. Η ερώτηση είναι πονηρή διότι θα φανεί αν μιλάτε με ενθουσιασμό όταν περιγράφεται πως θα είστε ο προϊστάμενος του εαυτού σας.

Η σωστή απάντηση: Μπορείς να πεις ότι σου είχε περάσει από το μυαλό να γίνεις επιχειρηματίας ή ότι δούλευες μόνος καθώς ο μελλοντικός εργοδότης σου βλέπει ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι πιο πειστική απάντηση από το να αρνηθείς τελείως τη σκέψη. Η συγκεκριμένη ερώτηση αποτελεί την ευκαιρία σου να συζητήσεις γιατί προτιμάς να δουλεύεις στην εταιρεία και να είσαι μέλος της ομάδας.

Γιατί ρωτά: Για να καταλάβει το επίπεδο της ακεραιότητάς σου.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Όλοι έχουν πάρει κάποιο στυλό από τη δουλειά τους οπότε αν το αρνηθείς πιθανότατα να μην σε πιστέψει. Ωστόσο αν πεις πως το συνηθίζεις, τότε θα υπάρξει πρόβλημα...

Η σωστή απάντηση: «Έχω πάρει στυλό μία ή δύο φορές για περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά την επόμενη μέρα τον επέστρεψα», γράφει ο CEO της Reed, James Reed στο βιβλίο του «Why You?: 101 Interview Questions You'll Never Fear Again».

Γιατί ρωτά: Θέλει να δει τα μειονεκτήματά σου, ειδικά σε περίπτωση που η θέση εργασίας δεν είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Προσπαθεί να διαπιστώσει αν είχες προβλήματα με τους συναδέλφους σου, τους υφιστάμενους σου ή αν βαριέσαι γρήγορα και άλλα.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Αν δεν απαντήσεις διπλωματικά, με αφορμή αυτή την ερώτηση θα γίνουν και πολλές άλλες.

Η σωστή απάντηση: Ελπίζει πως ψάχνεις για μια νέα θέση εργασίας με περισσότερες προκλήσεις που σου ταιριάζει ή θεωρείς ότι κάτι συγκεκριμένο στην επιχείρηση σε έχει «τραβήξει».

Γιατί ρωτά: Προσπαθεί να διαπιστώσει αν έχεις ελαττώματα που μπορούν να προξενήσουν προβλήματα στην εργασία σου όπως το να μην μπορείς να συνεργάζεσαι με τους συναδέλφους σου και να μην τηρείς τις προθεσμίες. Κάθε δουλειά έχει άλλες απαιτήσεις οπότε πρέπει να απαντήσεις δείχνοντας πως οι αδυναμίες σου πηγάζουν από τα θετικά που κάνεις.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Μπορείς πολύ εύκολα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Όταν αποκαλύπτεις τις αδυναμίες σου και δεν εξηγήσεις το ποια μέτρα παίρνεις για να τις αντιμετωπίζεις, μπορεί να σου κοστίσει τη θέση εργασίας που ζητάς. Το καλύτερο είναι να έχεις μια έτοιμη απάντηση για τη συγκεκριμένη ερώτηση πριν πας στη συνέντευξη.

Η σωστή απάντηση: Δεν πρέπει να δεις πως ένα από τα μειονεκτήματά σου είναι πως δουλεύεις πάρα πολύ. Ο εργοδότης θέλει να δει την ικανότητά σου στη διαχείριση της εργασίας σου με ωριμότητα και αυτοπεποίθηση. Επίσης, σκοπός του μάνατζερ είναι τα πλεονεκτήματα σου να προσφέρουν στη δουλειά και να υπερτερούν των αδυναμιών σου.

Γιατί ρωτά: Ουσιαστικά θέλει να μάθει αν έχεις στο νου σου και άλλες δουλειές. Σκοπός είναι να ακούσει πως μιλάς για άλλες εταιρείες ή θέσεις που σε ενδιαφέρουν και πόσο ειλικρινής είσαι.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Αν απαντήσεις «αυτή είναι η μόνη δουλειά που θέλω», ο εργοδότης σου θα ανησυχήσει. Ελάχιστοι άνθρωποι θέλουν μια συγκεκριμένη θέση σε μια συγκεκριμένη εταιρεία οπότε θα θεωρηθείς ως ανειλικρινής. Αν απλά αντιμετωπίζετε θετικά τις άλλες εταιρείες και τις θέσεις εργασίας, ο εργοδότης σας θα σας περάσει. Διότι κανείς δεν θέλει να έχει μαζί μας μια αρνητική συζήτηση.

Η σωστή απάντηση: Μία ενδεικτική απάντηση που βοηθά είναι η εξής: «Υπάρχουν και άλλες εταιρείες στις οποίες έχω κάνει συνέντευξη αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει την καλύτερη επιλογή για τη συνέχεια της καριέρας μου». Η συγκεκριμένη απάντηση εκτός από θετική, δείχνει και σεβασμό στις άλλες εταιρείες.

Γιατί ρωτά: Μέσα από την απάντηση ο εργοδότης θα καταλάβει για την προσωπικότητα του υπαλλήλου του, αν έχει αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό καθώς επίσης και αν είναι κατάλληλος για τη θέση εργασίας.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Πρόκειται για μια ερώτηση παγίδα ιδιαιτέρως αν γίνει στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης καθώς ο συνεντευξιαζόμενος δεν ξέρει τι τύπο εργαζόμενου ψάχνει ο εργοδότης.

Η σωστή απάντηση: Να είστε προσεκτικοί. Αν γνωρίζετε ότι είστε αξιόπιστοι και αφοσιωμένοι αλλά οι φίλοι σας επαινούν το χιούμορ σας και πιστεύεται ότι είστε χιουμορίστας, καλύτερο είναι να επιλέξετε έναν από τους δύο πρώτους χαρακτηρισμούς που είναι πιο «συντηρητικοί». Πλέον οι περισσότεροι εργοδότες ψάχνουν ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν ενώ βρίσκονται κάτω από πίεση, αισιόδοξους, ειλικρινείς, αξιόπιστους και αφοσιωμένους.

Γιατί ρωτά: Για να καθοριστεί το πως βλέπει ο υποψήφιος τον εαυτό του και το αν σχετίζεται με τη θέση εργασίας που επιθυμεί καθώς επίσης και για να διαπιστώσει αν έχει αυτοπεποίθηση και μπορεί να γνωστοποιήσει τις δεξιότητές του. Μία λάθος απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να... καταστρέψει τη συνέντευξη.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Μπορεί να σε οδηγήσει στο να αποκαλύψεις λεπτομέρειες για την προσωπική σου ζωή, κάτι που απαγορεύεται!

Η σωστή απάντηση: Να είναι επικεντρωμένη στην αξία σας και το τι μπορεί να προσφέρεται στην ομάδα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ερώτηση δίνει τη δυνατότητα στον μάνατζερ να διαπιστώσει αν έχετε αναλυτικές και ηγετικές δεξιότητες και αν είστε ικανοί να λύσετε προβλήματα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το ελληνικό outlook - Σταθερή βαθμολογία «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του

gazzetta
gazzetta reader insider insider