Στο τέλος Φεβρουαρίου το πρώτο ταμείο της κυβέρνησης για τις e – αποδείξεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τέλος Φεβρουαρίου το πρώτο ταμείο της κυβέρνησης για τις e – αποδείξεις
Στα τέλη Φεβρουαρίου θα πάρει η κυβέρνηση μια πρώτη ιδέα για το πώς εξελίσσεται το μέτρο των e – δαπανών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των αρχικών εμπρόθεσμων χρεωστικών, πιστωτικών ή μηδενικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ Ιανουαρίου και η καταβολή του οφειλόμενου φόρου των χρεωστικών δηλώσεων, θα σχηματίσει η κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα για το πώς εξελίσσεται το μέτρο των e – δαπανών.

Από την 1η Ιανουαρίου μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και εισοδηματίες υποχρεούνται να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους όχι για να απολαύσουν κάποιο αφορολόγητο αλλά για να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση των λιγότερων αποδείξεων.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 9.000 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει e-αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (9.000-7.000) θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Από το πραγματικό εισόδημα αφαιρείται τόσο η εισφορά αλληλεγγύης που επιβαρύνεται ο φορολογούμενος όσο και το ποσό της διατροφής που καταβάλει στην πρώην σύζυγό του για να υπολογιστεί το 30% των αποδείξεων. Στην περίπτωση που δόσεις δανείων, ενοίκια, φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ που έχει καταβάλει μέσα στο έτος ο φορολογούμενος ξεπερνούν το 60% του πραγματικού εισοδήματός του τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει σε αποδείξεις όχι το 30% αλλά το 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider