Μπόνους στους οφειλέτες της εφορίας οι οποίοι θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα την τηρούν ευλαβικά και θα παραμείνουν σε αυτή μέχρι το τέλος σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη κίνητρο στους οφειλέτες προκειμένου να ακολουθήσουν τη νέα ρύθμιση και να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία. 

Συγκεκριμένα, όσοι παραμείνουν συνεπείς μέχρι το τέλος της ρύθμισης η εφορία θα τους επιβραβεύει επιστρέφοντάς τους ένα ποσοστό των τόκων που πλήρωσαν για τη ρυθμισμένη οφειλή τους. Το ποσό των τόκων θα επιστρέφεται στους συνεπείς οφειλέτες με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο των βελτιώσεων, εξετάζει το σενάριο της κατάργησης του εισοδηματικού κριτηρίου για τα φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα όλοι να δικαιούνται τις 120 δόσεις. 

Σήμερα για τους οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων που κερδίζουν για να εξοφλήσουν τα χρέη τους καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. Με βάση το συνολικό εισόδημα προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25%. Το κριτήριο αυτό αφήνει εκτός των 120 δόσεων τους περισσότερους οφειλέτες. 

Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και σε 120 δόσεις αναμένεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους και οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ. Με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει από τη μια να υπαχθούν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι από τα 3 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου και από την άλλη να τους κρατήσει μέσα, για να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα. 

Πάντως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους θεσμούς που βλέπουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων ανοίγει τρύπα στον προϋπολογισμό που μπορεί να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ φέτος. Μέχρι σήμερα 198.697 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει συνολικό χρέος 1,650 δισ. ευρώ και στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόλις 139,2 εκατ. ευρώ.