Προς κατάργηση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς κατάργηση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων
Ο Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

«Τέλος» στην γραφειοκρατία των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων πελατών προμηθευτών σκοπεύει να βάλει μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο η φορολογική διοίκηση.

Αυτό αποκάλυψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας χθες στο 10ο TaxForum.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν λάβει πλέον συγκεκριμένη μορφή, που έχει δοθεί προς διαβούλευση και σε αρμόδιους φορείς για επιμέρους παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της φορολογικής δήλωσης, τα βιβλία εσόδων εξόδων των επιχειρήσεων θα τηρούνται απευθείας στο Taxisnet ήδη από το 2019, προκειμένου να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές.

Η συμπλήρωσή τους θα γίνεται αρχικά από τον εκδότη των τιμολογίων, ενώ ο λήπτης των τιμολογίων θα πρέπει να συνδέεται στη συνέχεια και αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν.

Το 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική τιμολόγηση και όλη η λογική του συστήματος θα αλλάξει, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με την έκδοση του e-τιμολογίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider