Έτοιμο το προσκλητήριο του φορολογικού επαναπατρισμού

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμο το προσκλητήριο του φορολογικού επαναπατρισμού
Μισός φόρος εισοδήματος για επτά χρόνια σε όσους έρθουν από το εξωτερικό για να εργαστούν στην Ελλάδα. Ίσως και σήμερα η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες. Την ίδια ώρα η Εφορία σβήνει πρόστιμα και επιστρέφει χρήματα.

Μετά τους πλούσιους του εξωτερικού και τους αλλοδαπούς συνταξιούχους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καλέσει και τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που κατοικούν στο εξωτερικό να μετακομίσουν φορολογικά στην Ελλάδα. Το προσκλητήριο είναι έτοιμο και οι λεπτομέρειες του, θα αποτυπώνονται στην υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί σήμερα ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το κίνητρο που τους δίνεται είναι ισχυρό. Για επτά χρόνια θα πληρώνουν μειωμένο φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%.

Η έκδοση της απόφασης ανοίγει το δρόμο στους εργαζόμενους και επαγγελματίες του εξωτερικού να έρθουν στην χώρα μας. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απευθύνεται μόνο στους ξένους. Θέλει να προσελκύσει στην Ελλάδα εργαζόμενους και κυρίως εξειδικευμένους επιστήμονες που ξενιτεύτηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων.

Με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται σε φορολόγηση από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα μόνο για το 50% του εισοδήματός του, εφόσον σωρευτικά:

  • δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα
  • μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα
  • παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και
  • δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Το κίνητρο ισχύει από τα φορολογικά έτη που αρχίσουν από 1η Ιανουαρίου 2021 και έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου και λήγει μετά το πέρας 7 συνολικά φορολογικών ετών. Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό δεν δύναται να παραταθεί πέραν των 7 φορολογικών ετών.

Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν αποκλειστικά για την πλήρωση νέων θέσεων εργασίας ενώ με την κοινή απόφαση που θα υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής ΑΑΔΕ θα διευκρινίζοντα τα «ψιλά» γράμματα της ρύθμισης, θα καθορίζονται οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά και θα ξεκαθαρίζονται τα εξής:

- Προθεσμία υποβολής της αίτησης μεταφοράς φορολογικής κατοικίας ορίζεται η 31η Ιουλίου του έτους μέσα στο οποίο ανέλαβε τη μισθωτή εργασία. Η εγκριτική ή απορριπτική απόφαση εκδίδεται εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

- Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος.

- Προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι η 30η Ιουνίου του επόμενου έτους από το οποίο γίνεται η αίτηση.

- Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό αρχίζει από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση και έχει διάρκεια 7 έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης. Εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος εκλείψει κάποια από τις προϋποθέσεις, τότε το φυσικό πρόσωπο παύει να υπάγεται στο καθεστώς αυτό και εφεξής φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην Ελλάδα.

Ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα

Δυνατότητα υπαγωγής στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προβλέπεται και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Προθεσμία υποβολής της αίτησης μεταφοράς φορολογικής κατοικίας ορίζεται η 31η Ιουλίου του έτους μέσα στο οποίο το φυσικό πρόσωπο πραγματοποίησε έναρξη εργασιών στην Ελλάδα. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην Ελλάδα. Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό διαρκεί 7 συναπτά έτη.

Απαλλαγή από τεκμήρια

Τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς εξαιρούνται από το τεκμήριο της κατοικίας ή του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης.

Σβήνονται πρόστιμα για τις ΜΥΦ

Παράλληλα η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να στείλει στις Εφορίες τις οδηγίες για τη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για εκπρόθεσμη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών του 2014 (Μ.Υ.Φ.). Συγκεκριμένα να ακυρωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για την υποβολή των συγκεντρωτικών του 2014 το διάστημα από 21.1.2016 έως και 25.1.2016. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider