Ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο θα στείλει η ΑΑΔΕ σε «ασυνεπείς» φορολογουμένους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο θα στείλει η ΑΑΔΕ σε «ασυνεπείς» φορολογουμένους
Ουσιαστικά στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται περίπου 150.000 φορολογούμενοι που βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπoυ Airbnb, αναδρομικά ποσά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων.

Τροποποιητικές δηλώσεις καλούνται να υποβάλλουν φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί μέσα από τις διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να μην έχουν δηλώσει στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή και κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η εφορία.

Αν από τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης, που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε θα εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία θα προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η διασταύρωση και η χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η εφορία και η έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα μπορούν να γίνουν και αφού ήδη έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Η ΑΑΔΕ για τον προσδιορισμό του φόρου θα μπορεί να αξιοποιεί:

  • Πληροφορίες που ζητούνται από οργανισμούς και φορείς κατόπιν αιτήματος της ΑΑΔΕ.
  • Πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
  • Τις ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα).
  • Τις αποδοχές που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Ουσιαστικά στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται περίπου 150.000 φορολογούμενοι που βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπoυ Airbnb, αναδρομικά ποσά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό, κ.α. και οι οποίοι πλέον καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να εμφανίσουν τα εισοδήματα που έκρυψαν προκειμένου να γλιτώσουν πρόστιμα και τόκους.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider