Για τα τέλη Μαΐου μετατίθενται οι διαδικασίες φορολογικών ελέγχων και επιβολής προστίμων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για τα τέλη Μαΐου μετατίθενται οι διαδικασίες φορολογικών ελέγχων και επιβολής προστίμων
Η δίμηνη αυτή παράταση δόθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Φορολογούμενοι που έχουν λάβει από τη φορολογική διοίκηση σημείωμα με τα αποτελέσματα φορολογικού ελέγχου και προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου θα έχουν περιθώριο έως τις 31 Μαΐου 2020 να διατυπώσουν εγγράφως τις απόψεις του σχετικά με το φόρο που τους βεβαιώθηκε.

Το ίδιο ισχύει και για τις υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος και για τις οποίες έχει προκύψει προσωρινός ή οριστικός προσδιορισμός φόρου, αλλά και για τις υποθέσεις στις οποίες φορολογούμενος έχει κληθεί εγγράφως από την ΑΑΔΕ να υποβάλλει ενδεχόμενες αντιρρήσεις σχετικά με επικείμενη έκδοση πράξης επιβολής προστίμων.

Η δίμηνη αυτή παράταση δόθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αποσκοπεί στο να διευκολύνει τους φορολογουμένους, αλλά και τις φορολογικές υπηρεσίες εν μέσω της κρίσης του κορoνοϊού.

Αναστολή προθεσμίας

Με την ίδια λογική άλλωστε ανεστάλησαν έως τις 31 Μαΐου και οι προθεσμίες που είχαν δοθεί σε φορολογουμένους- ακόμη και πριν τις 11η Μαρτίου 2020- προκειμένου να προσκομίσουν στις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης πληροφορίες, αντίγραφα βιβλίων και στοιχείων ή άλλα έγγραφα που του έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου.

Η νομοθεσία προβλέπει πως πληροφορίες, αντίγραφα βιβλίων και στοιχείων ή έγγραφα, τα οποία ζητά εγγράφως η φορολογική διοίκηση από τον φορολογούμενο, πρέπει να παρέχονται εντός πέντε εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν ο φορολογούμενος προσκομίσει επαρκείς αποδείξεις για πιθανές δυσχέρειες κατά την προετοιμασία και υποβολή των πληροφοριών που του ζητήθηκαν, εφόσον οι δυσχέρειες αυτές οφείλονται σε πράξεις ή παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

Τέλος, με την ΠΝΠ προβλέπεται πως οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και την αναστολή καταβολής του 50% του βεβαιωμένου φόρου που έχουν λήξει ή λήγουν από την 11η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αναστέλλονται για 60 ημέρες.

Ειδικά οι προθεσμίες που αφορούν το αίτημα αναστολής της καταβολής και την έκδοση απόφασης επί ενδικοφανούς προσφυγής που δεν έχουν συμπληρωθεί από τις 20 Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020, παρατείνονται κατά 60 ημέρες (εφόσον έως τις 20 Μαρτίου 2020 δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση). Για όσους δεν το γνωρίζουν η ενδικοφανής προσφυγή είναι μία διαδικασία που οφείλει υποχρεωτικά να ακολουθήσει ο φορολογούμενος όταν θελήσει να αμφισβητήσει μία πράξη της φορολογικής αρχής, ρητή ή σιωπηρή, πριν επιλέξει το δρόμο της άσκησης προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider