Τα δύο σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δύο σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως η εισφορά αλληλεγγύης ένας μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ θα κερδίσει ετησίως 676 ευρώ.

Εκπεφρασμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών να μειωθεί κατά 30% το 2020 και να καταργηθεί πλήρως το 2021.

Για να γίνει πιο αντιληπτό τι θα σήμαινε αυτό, στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως η εισφορά αλληλεγγύης, ένας μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ θα κερδίσει ετησίως 676 ευρώ.

Πώς θα γίνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 θα αφορά στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και όχι αυτά του 2019. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει αντιληπτή σε μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ από τα μέσα του 2020 και μετά, ενώ για τους υπόλοιπους θα προκύψει κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2021 και η οποία αφορά όλα τα εφετινά εισοδήματα.

Αυτό θα συμβεί διότι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό ή τη σύνταξη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον φόρο εισοδήματος. Έτσι, εφόσον αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η μείωση θα έχει άμεση εφαρμογή και θα φανεί απευθείας στον μισθό ή τη σύνταξη του επόμενου μήνα εφαρμογής του νέου νόμου.

Οι αλλαγές που εξετάζονται

Όσον αφορά στις αλλαγές που εξετάζονται στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, υπάρχει μια εισήγηση η μείωση του φόρου να είναι οριζόντια κατά 30% για όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση που μειωθεί οριζόντια η εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην παρακράτηση του φόρου για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα δουν μηνιαία ελάφρυνση η οποία κατά μέσο όρο θα είναι 3 ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση να αυξηθεί το σημερινό αφορολόγητο από τις 12.000 ευρώ στις 15.000 ή και τις 20.000 ευρώ προκειμένου να είναι αισθητή στην τσέπη των φορολογουμένων η μείωση για αυτές τις κατηγορίες εισοδημάτων. Αν εφαρμοστεί ένα αυξημένο αφορολόγητο και η εν λόγω εισφορά επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω των 15.000 ή 20.000 ευρώ, τότε η μηνιαία μείωση θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider