Ρύθμιση 24 δόσεων: «Ανάσα» για εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύθμιση 24 δόσεων: «Ανάσα» για εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου
Σε παραγωγική λειτουργία τις επόμενες ημέρες η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στηn πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, ώστε να ανακόψει τη δημιουργία νέων ανείσπρακτων χρεών προς το Δημόσιο.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου ανήλθε στις αρχές Δεκεμβρίου στα 4,239 εκατομμύρια, αυξημένος έναντι του Οκτωβρίου, αλλά και έναντι του Νοεμβρίου του 2018, οπότε είχε ανέλθει σε 4,200 εκατομμύρια. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 είχαν ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε συνολικά 1,244 εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ επιπρόσθετα 1,821 εκατ. ευρώ ήταν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν στα 6,953 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα παλαιά φέσια ύψους 99,8 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο το Νοέμβριο σε 105,4 δισ. ευρώ, έναντι 104,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, ώστε να ανακόψει τη δημιουργία νέων ανείσπρακτων χρεών προς το Δημόσιο.

Σε παραγωγική λειτουργία τις επόμενες η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τόσο τα παλαιά χρέη τους προς την εφορία, όσο και τις οφειλές του 2019, θα μπει σε παραγωγική λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Στην τελική ευθεία είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης, ενώ προετοιμάζεται και η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους οφειλέτες για να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση.

Η νέα ρύθμιση, που θα αντικαταστήσει την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, αναμένεται να δώσει ανάσα στους προαναφερόμενους οφειλέτες οι οποίοι απειλούνται με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται πως στο νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα μπορούν να υπαχθούν όσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019, αλλά έως την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.

Τέλος, θα μπορούν να υπαχθούν φορολογούμενοι που έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της τροχαίας, Δήμων ή της Πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider