Κλείδωσαν κατ' όπως φαίνεται οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016 με τη σχετική απόφαση να αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του γραφείου του Τρύφωνα Αλεξιάδη ο κυβισμός παύει να είναι το μόνο κριτήριο αφού θα θεσπιστεί έκπτωση φόρου (5-10%) βάση παλαιότητας για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τρεις σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν τελικώς όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Πρώτον, θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής για Ι.Χ. παλαιότητας άνω των 10-15 ετών. Η έκπτωση θα φτάνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και στο 10% με στόχο να αποτραπεί το κύμα κατάθεσης πινακίδων.

Δεύτερον, κατεβαίνει, αλλά δεν εξαλείφεται, το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, με την αλλαγή να αφορά αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες που απέκτησαν τα Ι.Χ. τους μετά την 01/11/2010. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν πλήρωναν μέχρι τώρα τίποτα ακόμη κι αν το Ι.Χ. τους έβγαζε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Όσο για τα Ι.Χ. που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο, δηλαδή ένα Ι.Χ. 100 γραμμαρίων μάλλον θα επιβαρύνεται με 90 ευρώ.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Μελαχρινός, τα πιο «πράσινα» αυτοκίνητα θα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010 και τα οποία πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ. Για παράδειγμα για ένα αυτοκίνητο των 120 γραμμαρίων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.

Τέλος ο κ. Μελαχρινός προανήγγειλε και τρίτη αλλαγή σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστεί έκπτωση φόρου για τα παλιά Ι.Χ. χωρίς όμως να αναφέρει ποσοστό. Πληροφορίες θέλουν να κυμαίνεται από 5-10% - για τα παλαιά Ι.Χ. Δηλαδή, για πρώτη φορά, το κριτήριο για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο του 2010 δεν θα είναι μόνο ο κυβισμός αλλά και η παλαιότητα. Οι εκπτώσεις θα αφορούν στα Ι.Χ. από 10ετία και πάνω.

Η απόφαση για τα τέλη αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Αλεξιάδη.