«Ζαλίζουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών ως το τέλος του 2019 – Φτάνουν τα 7,3 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζαλίζουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών ως το τέλος του 2019 – Φτάνουν τα 7,3 δισ. ευρώ
Φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών και τέλη κυκλοφορία ανεβάζουν στα 7,3 δισ. ευρώ τον λογαριασμό των φόρων έως το τέλος του 2019.

Το «Σισύφειο» δράμα των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών ξεκινά από τον τρέχοντα μήνα, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει συνολικά να καταβάλουν περίπου 7,3 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών και τέλη κυκλοφορίας.

Στις 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των εντύπων της εφορίας και δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, είναι η τελευταία ημέρα για να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι στιγμής σε σύνολο 5.735.124εκκαθαριστικών σημειωμάτων 1.781.197 φορολογούμενοι (δηλαδή 31,06%) έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία 1,40 δισ. ευρώ. Από την άλλη, 647.756 φορολογούμενοι που μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και αποτελούν το 11,29% του συνόλου, θα έχουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 195 εκατ. ευρώ με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 300 ευρώ περίπου. Ακόμη, 3.306.171 φορολογούμενοι (57,65% του συνόλου) ούτε θα λάβουν επιστροφή φόρου αλλά ούτε θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο καθώς γι’ αυτούς προέκυψε μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και η πληρωμή της πρώτης δόσης, θα ακολουθήσει στα τέλη Αυγούστου η έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Ο συνολικός λογαριασμός υπολογίζεται γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τέλη Σεπτεμβρίου όμως εκτός από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για περίπου 2 εκατομμύρια φορολογουμένους. Ουσιαστικά τον συγκεκριμένο μήνα θα διπλώσουν δύο φορολογικές υποχρεώσεις.

Τέλη Οκτωβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ και τον αμέσως επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και η Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο μήνας όμως που θεωρείται ο πιο δύσκολος φορολογικά για το σύνολο των πολιτών είναι ο Δεκέμβριος, καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η τετάρτη δόση ΕΝΦΙΑ και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ενώ η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου με την καταβολή της πέμπτης δόσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider