Μετέωρη η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων στις επιχειρήσεις 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετέωρη η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων στις επιχειρήσεις 
Οσα προβλέπονται σε μια ΠΝΠ θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή  της ή σε 40 ημέρες από τη νέα σύνοδο της Βουλής.

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων και σε νομικά πρόσωπα με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των οφειλών στην εφορία με πολλούς να μιλούν για «κινήσεις προεκλογικού εντυπωσιασμού». Και αυτό διότι για να ισχύσουν τα προβλεπόμενα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) θα πρέπει να επικυρωθούν από την επόμενη Βουλή.

Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει ότι όσα προβλέπονται σε μια ΠΝΠ θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή της ή σε 40 ημέρες από τη νέα σύνοδο της Βουλής. Αυτό σημαίνει πως η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα πρέπει να ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή, η οποία όπως όλα δείχνουν θα έχει τελείως διαφορετική σύνθεση και άλλους συσχετισμούς δυνάμεων. Για αυτό τον λόγο μάλιστα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου καλεί όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ότι από τώρα ότι θα επικυρώσουν την ΠΝΠ.

Βέβαια για την επέκταση της ρυθμίσεις των 120 δόσεων απαιτείται μια άλλη έγκριση, όχι τυπική αλλά αρκετά ουσιαστική, αυτή των Θεσμών. Δεν είναι μυστικό πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών είχαν εκφράσει αντιρρήσεις συνολικά για την ρύθμιση των 120 δόσεων. Όπως ανέφεραν στην έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση «η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής με δόσεις είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής». Οι θεσμοί δέχονται μόνον τη ρύθμιση των δόσεων σε 12 ή 24 δόσεις στη βάση της μεταρρύθμισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού. Οπότε σίγουρα η επέκταση της ρύθμισης θα αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την επόμενη κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 36 δόσεις, μένοντας ουσιαστικά εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων που έχει ξεκινήσει για τα φυσικά πρόσωπα. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που μπορούν να υπαχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, καθώς δεν έχει ανοίξει το σύστημα για οφειλές έως 20.000 ευρώ αποτελεί πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών ενώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider