Non Dom: Πώς η Ιταλία βγαίνει κερδισμένη από το «άτακτο» Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Non Dom: Πώς η Ιταλία βγαίνει κερδισμένη από το «άτακτο» Brexit
Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους από τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία συγκαταλέγεται η Ιταλία, καθώς προσελκύει φορολογικά κροίσους από ολόκληρο τον πλανήτη.

Μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Ιταλία έχει το φορολογικό πρόγραμμα Non-domicile το οποίο εφάρμοσε η χώρα από τις αρχές του 2017 και πλέον –λόγω της αβεβαιότητας του Brexit- προσελκύει ενδιαφερόμενους από ολόκληρο τον κόσμο.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά φορολογούμενους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι για φορολογικούς σκοπούς σε μία χώρα, αλλά λόγω της έλλειψης επαρκούς σύνδεσης με αυτή τη χώρα πέραν της απλή φυσικής τους παραμονής, πχ γιατί η προέλευσή τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ βρίσκονται ανά την υφήλιο, το κράτος επιλέγει να μην φορολογήσει το παγκόσμιο εισόδημά τους, με σκοπό να δρέψει τα έμμεσα οφέλη από την εγκατεστημένη παρουσία τους σε αυτό.

Η ανωτέρω πολιτική ακολουθήθηκε αρχικά από τη Μεγάλη Βρετανία και έκανε το Λονδίνο παγκοσμίως διάσημο ως την πρωταρχική Ευρωπαϊκή πόλη για την εγκατάσταση διεθνών ιδιωτών με μεγάλη προσωπική περιουσία (Άραβες, Έλληνες, Κινέζοι, Ρώσοι κλπ). Παρόμοιες πολιτικές ακολουθήθηκαν από τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ της αγγλοσαξονικής παράδοσης Μάλτα, Ιρλανδία, Κύπρο το 2015 και τελευταία την Ιταλία.

Με την τελευταία όμως να καταγράφει κατακόρυφη αύξηση, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων του προγράμματος , καθώς για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό θα πρέπει να πληρώνει 100.000 ευρώ ανά έτος και επιπλέον 25.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογενείας του.

Το ποσό αυτό μπορεί να φαντάζει μεγάλο, αλλά για τις οικονομικές επιφάνειες στις οποίες απευθύνεται είναι ιδιαίτερα συμφέρον, δεδομένου του οικονομικού οφέλους που φέρνει. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει φορολογική κλίμακα και το ποσό του φόρου είναι σταθερό ανεξαρτήτως εισοδήματος, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία, τόσο αυξάνεται το όφελος.

Επιπλέον προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν φορολογηθεί στην Ιταλία για περισσότερο από ένα έτος την τελευταία δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που έχουν παγκόσμιο εισόδημα σε άλλες χώρες αλλά επιλέγουν την Ιταλία για τη διαμονή τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία εισπράττει συνολικά περίπου 6 δισ. λίρες (7,02 δισ. ευρώ) σε φόρους από όσους έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα στη χώρα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, για το κατά πόσο ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας εκτιμούν ότι τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά, καθώς –πέρα από τον ετήσιο φόρο που θα πληρώνουν οι non-doms- θα αφήνουν και πολλά χρήματα στη χώρα λόγω του τρόπου ζωής τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδείξει ήδη από το 2017 με άρθρο του στο insider.gr και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider