Ρύθμιση των 120 δόσεων: Ποιοι μένουν εκτός – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύθμιση των 120 δόσεων: Ποιοι μένουν εκτός – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Όσοι οφείλουν τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα αποκλειστούν από τη ρύθμιση (και τη συνακόλουθη διαγραφή μέρους των χρεών και των προσαυξήσεων).

Εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ.

Αυτό διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προς τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ενταχθούν στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση που πρόκειται να ενεργοποιηθεί προς τα μέσα Μαρτίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία και διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Συνεπώς, όσοι οφείλουν τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα αποκλειστούν από τη ρύθμιση (και τη συνακόλουθη διαγραφή μέρους των χρεών και των προσαυξήσεων).

Όπως έχουν ήδη επισημάνει ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση των οφειλών δεν θα έχει «οριζόντιο χαρακτήρα», αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής, με στόχο αφ' ενός να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, και, αφ' ετέρου, να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Ήτοι, όσο συνεπέστερος θα είναι ο οφειλέτης στην αποπληρωμή των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο. Με το όλο ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σύνθετο σε τεχνικό επίπεδο», η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, όπως και στον μέγιστο αριθμό των δόσεων.

Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται θα ενταχθούν σε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια, με στόχο αυτά να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του Μαρτίου, προκειμένου να ακολουθήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς και η ψήφισή τους στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider