Νέες μέθοδοι ρίχνονται στη μάχη για το «κυνήγι» των οφειλετών – Έρχονται τα Κέντρα Είσπραξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες μέθοδοι ρίχνονται στη μάχη για το «κυνήγι» των οφειλετών – Έρχονται τα Κέντρα Είσπραξης
Τα Κέντρα Εισπράξεων Αττικής και Θεσσαλονίκης στήνονται ήδη και σύντομα θα αποτελούν τον νέο «εφιάλτη» όσων χρωστούν στην εφορία.

Νέες μεθόδους στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία επιστρατεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιχειρώντας να σφίξει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από 1,8 εκατομμύρια φορολογουμένους στους οποίους μπορεί να εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τα Κέντρα Εισπράξεων Αττικής και Θεσσαλονίκης στήνονται ήδη και σύντομα θα αποτελούν τον νέο «εφιάλτη» όσων χρωστούν στην εφορία. Το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί και προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων Κέντρων Εισπράξεων, ένα στην Αττική εφέτος και ένα στη Θεσσαλονίκη το 2020, με βασικό αντικείμενο την αύξηση των εισροών εσόδων στον προϋπολογισμό.

Το πρώτο Κέντρο Εισπράξεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα στηθεί στην Αττική στα πρότυπα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), η οποία δημιουργήθηκε το 2011 και πέρυσι κατάφερε μέσω κατασχέσεων να βάλει στο ταμείο του Δημοσίου 870 εκατ. ευρώ. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης κυνηγά κυρίως τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Οι υποθέσεις που θα φθάνουν στα Κέντρα Εισπράξεις θα προτεραιοποιούνται κεντρικά και εν συνεχεία τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα εφαρμόζονται ξεκινώντας από όσους συνδυάζουν το μεγαλύτερο ύψος οφειλής με τις περισσότερες πιθανότητες είσπραξης.

Σημειώνεται πως με κατασχέσεις και ρυθμίσεις πέρυσι η ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και νέων χρεών. Ωστόσο, μόνον πέρυσι δημιουργήθηκαν φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και σε περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια φορολογουμένους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider