Προεκλογικά «παιχνίδια» με υποσχέσεις για ταχύτερες επιστροφές φόρων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προεκλογικά «παιχνίδια» με υποσχέσεις για ταχύτερες επιστροφές φόρων
Το 2018 το 12,60% των φορολογικών δηλώσεων είχαν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 364 εκατ. ευρώ.

Το 2018 σε σύνολο 6.233.769 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων το 12,60%, ήτοι οι 785.364 δηλώσεις, είχαν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 364 εκατ. ευρώ.

Από τους εν λόγω φορολογουμένους μόλις ένα 20%, το οποίο υπέβαλε νωρίς φορολογική δήλωση έλαβε και άμεσα την επιστροφή φόρου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιστροφή του φόρου είτε καταβλήθηκε με καθυστέρηση στις αρχές φθινόπωρου ή και αργότερα ή στις περισσότερες των περιπτώσεων συμψηφίστηκαν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ανοίξει το Τaxisnet στα τέλη Μαρτίου 2019 για την υποδοχή δηλώσεων, νωρίτερα από ποτέ, αλλά και η αλλαγή που ισχύει εφέτος και προβλέπει ξεχωριστά εκκαθαριστικά για τους συζύγους, τροφοδότησαν σενάρια πως η κυβέρνηση θα επιστρέψει ταχύτερα την επιστροφή φόρου στα πιστωτικά εκκαθαριστικά, αλλά και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι περισσότερα..

Πηγές της φορολογικής διοίκησης, που κρατούν αποστάσεις από μικροπολιτικές πρακτικές, ξεκαθαρίζουν πάντως πως όπως κάθε έτος ο χρόνος επιστροφής του φόρου θα εξαρτηθεί και το 2019 από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Από την πλευρά τους φοροτεχνικοί υπογραμμίζουν πως στην ουσία δεν αλλάζει κάτι, διότι όποια χρήματα θα πάρει μια οικογένεια από το πιστωτικό εκκαθαριστικό της συζύγου, θα κληθεί να τα επιστρέψει με το χρεωστικό εκκαθαριστικό του συζύγου.

Το όλο εφέ θα είναι προσωρινό και το μόνον που εξυπηρετεί είναι τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, εάν οι εκλογές γίνουν το Μάιο. Διότι εάν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, έως τότε οι φορολογούμενοι θα έχουν διαπιστώσει πως τα ίδια φορολογικά βάρη που σήκωσαν πέρυσι, σήκωσαν και εφέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider